HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Близките им не могат да ги приберат! Българи в кома в капан в Унгария

Близките на тримата най-тежко пострадали при катастрофата в Унгария с български микробуси на 15 февруари не могат да платят здравните им осигуровки и да ги приберат в България заради административни неуредици. До момента официално не са съобщавани имената и населените места, от които са пострадалите. Трима са с адреси от Търговище и за спасяването им са ангажирани ред институции, съобщава Труд.

Съпрузите от село Руец – Елиман и Селиха Алиеви, и жена от Търговище – Фанка, са в медикаментозна кома и близките им едва събрали пари да внесат здравните им осигуровки за пет години назад. Синът на пострадалото семейство не бил уведомен за инцидента и се наложило да отиде до Унгария, за да разбере за случилото се.

Въпреки че внесли осигуровките, се оказало, че Алиеви продължават да се водят с прекъснати права, защото нямало лично подадени от тях декларации, нито упълномощено лице у нас. Така сумите не можело да се вкарат в системата, казва адвокатът им Сунай Хасанов.

Той търсил съдействие от министерството на здравеопазването и от МВнР. От консулството в Унгария потвърдили, че хората са в кома. Накрая писал и на омбудсмана Мая Манолова, защото ситуацията била в омагьосан кръг и нормативите не позволявали да се решат животозастрашаващи проблеми.

От болницата в Унгария казали, че е най-добре пострадалите да бъдат транспортирани със самолет в България.

Искаме да ни дадат и етапна епикриза, за да разберем какво е състоянието им. И с платени осигуровки пак не ставало, защото нямали европейска здравна карта. Парадокс е, че хората са в кома и никоя институция не иска да приеме документи, тъй като няма упълномощени лица у нас, които да действат от тяхно име, разказа адвокатът.

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *