Близки искат затваряне на спешния център в „Ботунец” заради смъртта на дете

Близките на издъхнало след нелеп инцидент дете искат затваряне на спешния център към 16-а поликлиника в столичния квартал „Ботунец”. В четвъртък сутрин те се събраха на мирен протест пред сградата.

10-годишно момче почина, след като се задави с пионка от играта „Не се сърди човече”, а роднините му обявиха, че липсата на адекватна намеса от страна на спешните екипи е причина за фаталния край.

Според близките, когато откарали детето във филиала на Спешна помощ, нямало кой да му окаже помощ. На мястото била само една медицинска сестра, която обяснила, че това е първият й ден на работа. Тя все пак опитала да реанимира починалия Йордан, като междувременно звъняла многократно на Спешна помощ с искане да изпратят екип. Същото правили и роднините, обясниха те пред камерата на „Здравей, България”.

От Спешна помощ обаче твърдят, че първоначалното искане за изпращане на линейка впоследствие било отказано.

„Ние нямаме стационар. Спешната помощ е медицина на колела и е твърде вероятно във филиалите ни да не намерите лекар”, обясни Катя Сунгарска, говорител на Центъра за спешна медицинска помощ. Тя допълни, че в случая единият екип от района на „Ботунец” не е работел, защото лекарят бил в болничен, а другият бил в София, за да хоспитализира болно дете.

Според Сунгарска, ако близките на починалото дете са го отвели в поликлиниката, а не във филиала на Спешна помощ, било по-вероятно да получат адекватна помощ. Входовете на двата здравни пункта били непосредствено един до друг.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Пурко

    По-добре да не играят на “Не се сърди, човече” с такива малки пионки! С портокали няма да се задави никой!

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *