Близо 9 млн. лв. ще връщат 31 собственици на хотели и къщи за гости в Югозапада, вижте обектите в черния списък на ДФЗ

Близо 9 млн. лв. ще връщат 31 собственици на хотели и къщи за гости от Благоевградска и Кюстендилска област, получили външно финансиране за изграждането им. Това стана ясно от „черния списък“ на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) за отнемане на 100% от субсидията им. 7 918 210,84 лв. е санкцията за 27 собственици в Пиринско, четирима от Кюстендилско ще трябва да върнат общо 1 044 610,69 лв. Най-много са санкционираните в община Гърмен и в Разложко. Два са обектите в Разлог и по един  в Баня, Добърско и Якоруда, срещу които е открито производство за налагане на 100% санкция. Общата стойност на получената субсидия, която трябва да върнат изцяло, възлиза на малко над 1.5 млн. лева.

Сред санкционираните е и фирма „Предел Хът“ ООД, която според Търговския регистър се представлява от сина на известния благоевградски бизнесмен Иван Чапов – Кирил. Фирмата е получила европейско финансиране в размер на 138 784 лева. Средствата са отпуснати по проект за ремонт на туристическа хижа и закупуване на атракциони. Става въпрос за бившата хижа „Предел” в едноименната местност, чието наименование в момента е „Предел Хът”. От публикувания на сайта на ДФЗ списък не става ясно за какво е наложена санкцията. Към момента обектът се рекламира в интернет пространството, а според планинари той е активно работещ от няколко години.

Сред санкционираните е и ЕТ „Пирин Еко – Деница Чобанова“. Фирмата е със седалище и адрес на управление в Разлог, но се представлявана от Деница Чобанова от София. Получената субсидия е в размер на 358 652 лева. С нея са изградени група дървени къщи в местността Писаната църква край Разлог.

Другият бенефициент, срещу който е открито производство, е фирма „Баня Турист“ ЕООД, която е със седалище и адрес на управление в Баня, но се представлява от жена на име Елена Лазарова, която според учредителния акт на фирмата е с адрес в Банско. Фирмата е получила 284 055 лева за изграждане на къща за гости в Баня. На адреса, посочен като седалище на фирмата, има къща, която никога не е използвана като къща за гости. Собственичката е починала преди няколко години и тя е наследена от близък роднина, който и към момента живее в нея заедно с приятелката си.

100% от получената субсидия трябва да връщат и собствениците на къща за гости „Катрин“ в село Добърско. За нея е получено финансиране в размер на 382 190 лева. Бенефициент е ЕТ „Катрин – Катерина Будина“, която се представлява от Катерина Будина – местна жена, омъжена във Варна. Според местните легловата база на къщата никога не е ползвана по предназначение. Ползват се единствено намиращите  се в нея заведение и пекарна, които се стопанисват от родителите на Катерина Будина. Самата тя живее в морската столица заедно със съпруга си Вениамин и ползват къщата в родното й село за собствени нужди при идванията им в него. Къщата не е наследствена. Според местни тя е купена от семейството преди няколко години чрез търг чрез съдия-изпълнител, след което е ремонтирана с европейско финансиране.

Последната къща в района е къща за гости „Места“ в Якоруда. Финансирането е получено от ЕТ „Места – Айше Бунцева“ и е в размер на 342 893 лева. С парите е изградена къща за гости „Места”, намираща се в началото на Якоруда. Едноличната търговка Айше Бунцева е снаха на бившия управител на общинската фирма „Строител“ Алиш Хърльов. Според местните къщата се използва по предназначение, но явно проверките са установили сериозно нарушения, за да се стигне до санкция на 100%.

Само в област Благоевград санкционираните „горди“ собственици на къщи за гости, получили и изхарчили неправомерно получените европейски средства, са 30.  Срещу всички е открита процедура по издаването на актовете за публични държавни вземания, които могат да се обжалват по съдебен път в 14-дневен срок.

Списъкът на санкционираните фирми и еднолични търговци да върнат на 100% полученото финансиране наброява 159. Сред длъжниците са ЕТ „Георги Мавродиев-73“ за къща за гости в местността Бряста в землището на с. Гърмен – 386 508 лв., ЕТ „Ахмед Билюков“, получил за ремонт на ресторант и вила с фитнес на ул. „Канина” в с. Марчево, община Гърмен, 329 145 лв., ЕТ „Гълъбица Мавродиева“ – за изграждане и обзавеждане на къща за гости също в с. Марчево, с финансиране от  391 130,97 лв. „ЗИРО Център“ ЕООД е получил 390 253,96 лв. за къща за гости в местността Варника, с. Крушево, община Гърмен, „Син Гардън“ ЕООД ще трябва да връщат 389 513,37 лв. за семеен хотел в с. Огняново, „Огняново Спа Рисорт 2012 – Ленко Петканин“ е получил 333 932,52 лв. за изграждане на къща за гости за развитие на интегриран селски туризъм, кафе-аперитив и спа център, за които ще трябва да връща парите. Същата съдба очаква и ЕТ „Красимира Дукинова“ за изграждане на две вилни къщи в местността Гроба на с. Ковачевица, община Гърмен, с финансиране от 391 160 лв., както и ЕТ „НЕВСЕ МЕХРЕМ“ – за изграждане на хотел в с. Огняново с 391 160 лв.

Любопитно е, че абсолютно същата субсидия от 391 150 лв. са получили още няколко бенефициенти в региона: „КиК – Краси 2012“ ЕООД за къща за гости на ул. „Дванадесета“ 6 в с. Огняново, ЕТ „Вероника Кацилова“ за спортно-развлекателен център с места за настаняване „Белите скали“, ЕТ „Агротрейд – Ана Димитрова“ за изграждане на жилищна сграда за гости в местността Чинар куши в землището на Сандански – 391 160 лв., и всички ще трябва да връщат субсидията. В черния списък на ДФЗ са още ЕТ „Надежда Пейчева“ – за изграждане, оборудване и обзавеждане на къща за гости в с. Лъки, община Хаджидимово, със 181 487,62 лв., ЕТ „Сузана Газиева – Сузи 2012“ – за къща за гости в с. Скрабетно за  386 467,56 лв., ЕТ „Анна Спирова – Екотуризъм“ – за къща за гости, финансирана със 137 028,21 лв., ЕТ „Мариана Алексиева – Дими“ – за къща за гости в с. Долна Градешница, община Кресна, получила субсидия от 116 793,70 лв., 330 640,05 лв. ще трябва да връща ЕТ „Борислав Илиев-1973“ за изграждане на къща за гости и закупуване на съоръжения за организиране на разходки сред природата, „Геринвест“ ООД за предоставяне на туристически услуги – реконструкция на къща за гости, обзавеждане на стаи, предоставяне на транспортни средства за неземеделски дейности, са санкционирани с 372 633 лв., ЕТ „Хава Бухова“ ще връща 373 96273 лв., отпуснати за къща за настаняване на гости, кафе-аперитив и магазин, ЕТ „Райс – Пенка Влахова“ е санкционирана с 90 349,06 лв., отпуснати за къща за гости „Баба Гиздава”, ЕТ „Искра Оракова“ ще връща 178 608,08 лв. за къща за гости, ЕТ „Мария Работова“ ще връща 299 402,49 лв., отново за къща за гости. 162 824,74 лв. е санкцията на ЕТ „Кристина Ижбехова“, а на „АМИ ВЕТ СТ“ – 59 347,02 лв.

В област Кюстендил ДФЗ отрязва изцяло финансирането на ЕТ „Илияна 2005 – Ил. Иванова“, получила 375 142 лв. за семеен хотел и заведение за хранене, на ЕТ „Деляна Златинова-Илчева“, направила  преустройство, пристройка и надстройка на съществуваща полумасивна сграда в къща за гости с 312 749,16 лв. от фонда, ЕТ „НИКА – Николай Арсенов“, изградил къща за гости с външно финансиране от 170 948,06 лв., и ЕТ „Парадайс – Даниела Манчева“, направила къща за гости в Бобошево с отпуснати 185 970,54лв.

ЕКИП „СТРУМА“

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *