Блокадата в София продължава

Блокадата в центъра на София продължава и в 24-тия ден на протести. Освен на „Орлов мост” и на жълтите павета, палатков лагер изникна и на един от подходите към автомагистрала „Тракия” при Стара Загора. Там вече едно денонощие протестиращи искат да затворят ключовия аутобан, съобщава Нова ТВ.

На този фон от полицията обявиха, че се налага да намалят броя на униформените, които охраняват протестите заради разпространението на коронавирус. Оттам обясниха, че са констатирали все повече случаи на коронавирус сред униформените. Голяма част от тях са охранявали протестите.

Протестиращите традиционно започнаха да се събират пред Президентството в 19 часа. Техните искания остават същите. Под прозорците на властта също е организиран палатков лагер, а протестиращите са категорични, че ще останат, докато не бъдат постигнати техните искания.

Палатков лагер блокира площад „Орлов мост” трети пореден ден. Той ще остане безсрочно, а протестиращите са категорични, че ще си тръгнат, когато исканията им бъдат изпълнени. През кръстовището се пропускат само линейки, но не и автомобили на градския транспорт. Към 19 часа напрежение няма.

И тази сутрин „Орлов мост” осъмна с палатки. Нощта минала без сериозни проблеми, разказват хората от лагера. А още от рано сутринта се стигна и до напрежение между протестиращ и човек, живеещ наблизо. Заради тази ситуация останалите хора от палатките заподозряха, че между тях има провокатор.

Иначе вчерашният протест премина без сериозно нарушаване на обществения ред. В следобедните часове протестиращи се събраха и до двата палаткови лагера в столицата.

Около 21 часа вечерта започна и традиционното шествие. Така събралите се в Триъгълника на властта стигнаха до „Орлов мост”, където се сляха с другите протестиращи. Там за кратко се породи напрежение, когато мъж се опита да се качи на трибуната, а протестиращите го обвиниха, че е пиян. Той заяви, че не може да се прибере в дома си и това го е ядосало.

По-късно протестът се раздели на няколко лъча и блокира и други ключови булеварди в столицата.

Протестиращите заявиха, че са направили свой вътрешен кодекс, за да не се стига до безредици. В него пише, че всеки, който иска да протестира, не трябва да е употребил алкохол или наркотици.

24 часа продължава и блокадата при Стара Загора, където протестиращи са затворили един от подстъпите към автомагистрала “Тракия”. Към момента полицията не допуска да бъде спряно движението по аутобана. 

Протестиращите заявиха, че не желаят да блокират скоростния път, а да преминат през него. От полицията са категорични, че това не може да се случи, тъй като е опасно. Протестиращи обаче постоянно преговарят със служители на реда. През блокадата се пропускат линейки, автомобили на градския транспорт и с хора на хемодиализа.

Колоната от автомобили е спряна вече денонощие на изхода на Стара Загора към автомагистрала „Тракия: и Хасково. Пред протестиращите стои полицейски кордон и не ги допуска да продължат. Хората са категорични, че няма да отстъпят. Искат оставка на правителството.

,,Опитахме се да направим така, че да ни допуснат да преминем през детелината на магистралата, тоест да излезем от единия изход и да влезем от другия в Стара Загора, което е всичко на всичко 6-7 минути”, заяви протестиращ.

Според полицията, обаче, подобно действие би било изключително опасно за участниците в протеста.

„Знаете, че пътуването по автомагистралата, която е високоскоростен път, на нея скоростите са големи,  и излизането, спирането на необозначените места, носи твърде големи рискове”, обясни комисар Илиян Илиев от „Охранителна полиция” към  ОДМВР – Стара Загора

Тази сутрин един от протестиращите е опитал да мине през  полицейският кордон пеш, но е бил спрян от униформените.

„Не, не сме задържали лицето, започнали сме проверка, разпоредена е такава, за да изясним какви са били действията, както на лицето, така и на нашите служители”, обясни Илиев.

На мястото на протеста са разпънати шатри и палатки, има и столове. От полицията заявиха, че постоянно преговарят с протестиращите в опит да освободят шосето. До кога ще продължи блокадата на пътя, никой не може да каже. Броят на протестиращите постоянно се увеличава, пристигат и хора от съседни на Стара Загора градове и села. Към тях се присъединиха и протестиращи от София, сред които бе и Арман Бабикян.

Майките на деца с увреждания на автошествие. Протестната акция е на гражданската инициатива “Системата ни убива”. Шествието започна от министерския съвет и продължи до къщата на премиера в Банкя.

Протестът на майките също е с искане  за оставката на правителството. Колите тръгнаха от паркинга пред БНБ в 17.30 часа. Основното им искане е за по-добра социална политика към хората с увреждания. Протестите на “Системата ни убива” започнаха през 2018-та година.

„От всичко това, което ние сме искали, а то е реформа на социалната система, сме постигнали един закон, който е може би е най-справедливият приет в последните 30 години в парламента и всичко останало е само замазване на проблемите”, заяви Нели Димитрова

„Нашето искане е само едно от началото на март месец, протестираме пред МС – денонощно бяхме там. Оставка на кабинета „Борисов 3”. И тъй като не ни видя, не ни чу пред МС, освен, че ни нарече катун, сега ние отиваме на място там”, каза Вера Иванова.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *