БЛС издаде в справочник разработката на благоевградските лекари баща и син Димитрови за лечение на Covid-19

Унифицираният интерактивен протокол за диагностика и лечение на Covid-19, който бе разработен от шефа на хирургично отделение в МБАЛ – Благоевград д-р Димитър Димитров и неговия син д-р Георги Димитров като синтез на най-добрите световни практики, излиза като справочник на Българския лекарски съюз.

„Особено горд съм с това, което представяме днес. Това е световният опит, натрупан при борбата с лечение на Covid-19, синтезиран, преведен и безвъзмездно предоставен за ползване. Това е огромен труд и най-ценното е, че е създаден от колеги лекари и е насочен изцяло към лекари”, заяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Справочникът е базиран на страните с най-ниска смъртност от Covid-19. „Събрахме опита на четирите страни с най-ниска смъртност и от техните протоколи за лечение на Covid-19 от по 400 страници създадохме справочник под 100, което много ще улесни колегите“, заяви д-р Димитър Димитров.

„Алгоритмите в справочника ще подпомагат по-лесния и бърз триаж на пациента – разясни д-р Трифон Вълков, който също участва в разработката, чийто рецензент е проф. д-р Майда Тихолова. – Те могат да се използват както от лекарите в болничната помощ, така и от тези в доболничната и в спешната помощ, а тяхната успеваемост е над 95%”, аргументира се д-р Вълков.

По време на представянето на интерактивния справочник д-р Георги Димитров демонстрира в реално време как работят част от многото калкулатори и алгоритми, които съдържа той. С тяхна помощ медиците могат бързо да преценят дали пациентът е за интензивно лечение в болница, дали е подходящо да бъде изписан от лечебното заведение, да се изчисли болнична смъртност и 30-дневната смъртност след изписване от болница.

„Ползването на справочника прави болестта напълно предвидима“, каза в заключение д-р Георги Димитров, който демонстрира преди 2 месеца първо пред репортер на „Струма“ интерактивния продукт.

Справочникът съдържа най-същественото от протоколите за лечение на Covid-19 на държавите с най-ниска смъртност от болестта: Израел, САЩ, Англия и Германия. В него са вградени алгоритми за обективно оценяване на състоянието и адекватното поведение към пациента преди, по време на хоспитализацията и след дехоспитализацията. Съдържанието включва още таблици и диаграми, обобщаващи есенцията на диагностиката и лечението в различните фази на заболяването, както и препратки към видеа и рецензирани динамични източници и протоколи. Бърз достъп до него е осигурен на сайта на БЛС, справочникът е издаден и в печатен вариант, който ще се разпространява безплатно сред лекарите в цялата страна. Подготвени са брошури с QR код, при сканирането на които се стига отново до интерактивния справочник, които ще бъдат допълнително разпратени из цялата страна.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *