Блъсканица за светена вода в двора на храм „Въведение Богородично“ в Благоевград

Блъсканица за светена вода вчера бе на косъм да помрачи празника на Богоявление в благоевградския храм „Въведение Богородично“ в кв. „Вароша”.

За първи път ритуалът бе в двора на църквата и заедно с десетки миряни присъстваха кметът инж. Румен Томов с целия си управленски екип и общински съветници начело с председателя на ОбС Андон Тодоров. Заради коронавируса хвърлянето на кръста в р. Благоевградска Бистрица бе заменено с потапяне на дървения кръст в няколко съда с вода, наредени върху маса.

На финала на службата, секунди след като отец Петър наръси присъстващите за здраве, повечето внезапно се втурнаха напред, всеки в стремеж първи да се добере и да напълни бутилката си със светена вода. Наложи се свещеникът да извиси глас в упрек: „Няма смисъл да правим специално забележка, ако ние самите нямаме самодисциплина. Не се трупайте един върху друг, моля ви! Ще има вода за всички“.

В продължение на призива му секретарят на настоятелството Аделина Стефанова се провикна да напомни, че ситуацията с разпространение на Ковид-19 е сериозна и Благоевградската духовна околия вече е изгубила четирима свещеници в епидемията.

За първи път дървеният кръст, който от създаването на храма се хвърля в реката на Богоявление, бе разигран на търг заедно с железния кръст и иконата, изобразяваща кръщаването на Иисус във водите на река Йордан. Видимо развълнувана и с треперещ глас, Аделина Стефанова се включи в наддаването и с предложение от 200 лв. спечели дървената светиня. „Не го целувайте, моля ви! Само сложете ръка на него, докосването е достатъчно. На 200 години е този кръст, той е на годините на нашата църква“, умоляваше хората секретарката на настоятелството.

„Не съм си позволила никога досега да участвам в наддаване, особено за дървения кръст, защото традиционно ние даваме да си го откупим от хората“, през сълзи призна Аделина Стефанова и обясни: „Не ни е забранено да наддаваме, но се дава възможност на хора извън църквата, защото ние сме непрекъснато тук, до иконите. Но тази година имаме нужда от силна вяра, която да направи сърцата ни по-големи. Имаме нужда от надежда и тъй като обстановката около нас не ни я дава и не показва по никакъв начин, че може да получим повече, ние се надяваме с Божия помощ вярата да бъде по-голяма, както и любовта и здравето, разбира се. Съпричастна съм с многото погребения, много тежко ги преживявам и затова си позволих да се включа в наддаването. Трябва да щадим свещениците си, те са като лекарите, защото едните лекуват, а другите погребват. И то не малко хора! Който не се е докоснал до болестта, не е повярвал в нея. Извинявам се и търся прошка за острата си реакция, но никой не е изолиран и трябва да пазим другите и себе си. Благодаря на всички, които спазиха дистанция по време на днешния празник“, емоционална бе Аделина Стефанова.

Дървеният кръст през последните 15-20 г. не е даван да нощува извън олтара.

Иконата, изобразяваща кръщението на Иисус, бе откупена за поредна година от благоевградчанката Невена Илиева за 150 лв., а железният кръст ще остане 40 дни в дома на Методи Петров от община Симитли, който също не за първи път го откупува на Йордановден от благоевградския храм.

Празникът в Благоевград продължи с освещаване на бойните знамена на армията на площад „Македония“ и отбелязване на 173 г. от рождението на Христо Ботев.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *