БНБ пуска монета с лика на Стоянка Мутафова

Медна монета с лика на Стоянка Мутафова ще бъде емитирана през 2022 г., съобщава Монитор.бг С нея ще се отбележат 100 години от рождението на актрисата. Паричният знак ще е част от серията „Български творци”. Това става ясно от публикуваната монетна програма на Българска народна банка (БНБ) за следващите 3 години.

Само през 2021 г. предстои да бъдат емитирани четири нови сребърни възпоменателни монети. Те са посветени на средновековни

български владетели,

родни традиции и обичаи. Всички монети, които предстоят да бъдат емитирани през следващата година, са с номинална стойност 10 лв. Теглото им е 23.33 гр с диаметър 38.61 мм. Първа ще е монетата по случай 200 години от рождението на Георги Сава Раковски. Тя ще е от серията „Българско възраждане”, като предварителният срок за емитиране е март месец. Следва монета „Нестинарство” от серията „Български традиции и обичаи”, която ще бъде пусната през май месец. 100-годишнината на Националната музикална академия също ще бъде чествана с метален паричен знак. Последната монета ще е с име „Хан Омуртаг” от серия „Средновековни български владетели”. За разлика от останалите, тя е с проба 925/1000 и има нанесено частично позлатяване. Планираният срок за емитиране е ноември.

За периода 2021-2023 г. централната банка е предвидила да емитира над 10 монети – по 4 на година. С тях ще се отбележат годишнини от рождението на Гоце Делчев, Станислав Доспевски, както и 125 години от освещаването на Желязната църква в Цариград. Предстои да бъде пусната и златна монета от 2 лв.

Любопитно е да се отбележи, че от 15 години насам БНБ не е печатала

възпоменателни банкноти

Последната такава е от 2005 г. Това е двайсетолевка в бледолилави нюанси, която все още е в обращение и в наличност. На обратната й страна е изобразена реплика на първата ни банкнота от 20 лв. от емисия 1885 г. В следващите 3 години няма предвидени възпоменателни банкноти.

От началото на 2020 г. централната банка е емитирала три броя възпоменателни монети. Една от тях е медна, посветена на 125 години от рождението на експресиониста и поет Гео Милев. Тя бе пусната в самото начало на годината. Номиналната стойност е 2 лв. Втората монета за годината е от серията „Български традиции и обичаи”. На обратната си страна паричният знак има изобразени трима сребърни кукери. Най-скорошната монета, пусната в обращение средата на май, чества 100-годишнината на УНСС. Тя отново е сребърна, но с частично позлатяване.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *