Боби от Крупник разплака онкоболната Катя, дари за лечението й събраните с Богоявленския кръст пари

20-годишният Божидар Василев Божинов, който 3 поредни години успява да извади Богоявленския кръст от шадравана в центъра на симитлийското с. Крупник, успя да разплаче през уикенда живеещата в селото онкоболна рускиня Екатерина Миленкова. Младежът заедно с неразделните му приятели Филип Самарджийски и Владимир Корандов пристигнали в дома на Катя, в който тя живее със съпруга си и брат му, инвалид 100%, и й връчили всичките пари, които събрали от обиколката на крупнишките къщи с кръста. Според традицията в продължение на 40 дни, след като извадят светинята от водата, късметлиите обикалят домовете на хората, където домакините целуват кръста за здраве и дават пари на човека, който го е извадил.

Боби и приятелите му решили тази година акцията им да е благотворителна за леля Катя. Това се случи, след като в публикация в „Струма” разказахме за абсурдната ситуация, в която е изпаднала рускинята. Въпреки че е омъжена от 35 г. в с. Крупник, има българско ЕГН и постоянен адрес, тя живее без лична карта и на практика за България не съществува. Многогодишните й опити да си извади документ за самоличност  се оказват въртене в омагьосан кръг, защото Министерство на правосъдието, МВР, националният омбудсман, президентството, посолството на Русия и всички останали институции си прехвърлят топката една на друга и всеки твърди, че не може да направи нищо по въпроса.

В края на миналата година Катя Миленкова се свърза с нас заради поредната криза в живота й – лекарите й открили бързо развиващо се онкологично заболяване, което в България се лекува безплатно, само ако лицето е здравно осигурено. Тъй като Здравната каса отказва да взема вноските й, защото рускинята няма документ за самоличност, Катя бе изправена пред алтернативата или да си плати само операцията, за която съпругът и децата й успели да съберат пари, и да се откаже от последващата химио- и лъчетерапия, или да се примири със съдбата си и си остане у дома в очакване на края. Вълнуващата й изповед трогнала трите момчета и още тогава те решили, че ще скачат за кръста на Йордановден с единствената цел да съберат с него пари, с които да й помогнат за химиотерапията.


Екатерина Миленкова

„Междувременно след публикацията във вестник „Струма” се оказа, че има вратичка да си платя здравните осигуровки и в понеделник /б. ред. днес/ влизам на операция, но този жест ме трогна до сълзи, разказа развълнувана Екатерина Миленкова. Постъпката на трите момчета, които до събота познавах само по физиономии, за мен е сигурен белег, че расте едно невероятно поколение и благодарение на него България, която е моята втора родина, ще се оправи, убедена е Катя.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *