Богатата реколта срина цената на ябълките в Кюстендилско до 8 ст. за килограм

Овощари от Кюстендилско са притеснени заради затруднената реализация на богатата тазгодишна реколта от ябълки. Изкупуването е спряно, цената  падна до осем стотинки за килограм плодове, и то висококачествени. Производителите са принудени да дават продукцията си за ракия или сок, но трябва да доплащат.

„Същевременно обаче в предприятието в село Граница, което ги изкупува за производство на ракия, за кратко е преустановено изкупуването на ябълки по схемата: 100 кг плодове срещу 9,5 литра ракия и доплащане от 3,50 лв. на литър. Отново там е и другото преработвателно предприятие в общината, което произвежда натурални плодови сокове, като то разчита и на собствени овощни градини. Двете предприятие за сушени плодове в общината имат предварително сключени договори с производители на ябълки и при нужда до края на месеца ще преценят дали да изкупуват допълнителни количества плодове, като и тук, както и при производството на плодови сокове, е важно качеството на ябълката. Аз ги разбирам, но винаги производителят е бил прецакан”, разказа Евелина Димитрова от село Копиловци.

Стопани се кахърят, че част от плодовете вече са паднали по земята, друга част се прибират в складове, на тъй като в тях няма подходящи условия за съхранение, съществува опасност да се развалят.

Според овощарите трябва да има борса за плодове и зеленчуци в Кюстендил като тази в Петрич и др. места. Трябва да има и консервно предприятие, което да поеме за преработка реколтата.

Само в с. Шишковци има градини с около 400 дка ябълки на около деветдесет собственици. Според кмета на селото Климент Терзийски хората, които се занимават със земеделие, мислят да се откажат, ако в близко бъдеще не се разрешат проблемите с реализацията на продукцията и няма достатъчно подкрепа за земеделието.

Същевременно справка от общинската управа в Кюстендил показва, че 4 инвестиционни проекта за предприятия за производство на плодови сокове и сушене на плодове и 2 за пакетиране са получили одобрение от общината през последните няколко години. От там обаче не могат да кажа колко от тези проекти са реализирани.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *