Богата есенна реколта изкара от двора на къщата си в Банско бившият зам. ректор на ЮЗУ проф. Атанас Попов

Бившият заместник-ректор на ЮЗУ проф. Атанас Попов се похвали пред приятелите си с изключително добре изглеждаща домашна есенна реколта от грозде, ябълки, домати и чушки.  Берекетът е от двора на къщата му в Банско, където професорът се оттегли след пенсионирането си.

„И тази година положих много усилия, за да отгледам всичко, което засадих. Имах график, който спазвах стриктно. Сутрин ставах рано, грабвах мотиката и грижливо отглеждах засаденото в китната ми градинка. Почивките правех на терасата на къщата, която съградихме с децата ми. Моите съседи от махалата често ме питат има ли и други учени, които да работят толкова много като мен. Аз мълча, но една от съседките ми сама си отговори: „И учените в наше време едва оцеляват, затова работят като нас, нали?”. А друга я допълни: „Такова време настана у нас. Простаци се населиха навсякъде, за да ни управляват, а истинските учени страдат като нас и едва оцеляват”, разказа с усмивка професорът.

Освен с изобилие от плодове и зеленчуци имотът на проф. Попов в Банско го зарежда и в емоционален план заради гледката към Пирин, която се открива от верандата му. Според по-ранобудните му съседи много често той посрещал изгрева на терасата, пеейки си тихо „Ой, красив си, Ирин-Пирин, най-красив си на света“.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

 

 

 

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *