Богатите също плачат! Собственици на лукс имоти в „Пирин Голф“ затрупаха с жалби прокуратура и полиция срещу Й. Каназирев, заробвал ги с договори „во веки веков“

Драма в стил „Богатите също плачат“ се разиграва от месеци в луксозния комплекс „Пирин Голф“ край Разлог. Собственици на тузарски имоти са затрупали с десетки жалби Районната прокуратура и полицията в Разлог, всичките те са срещу фирмата на един от най-мощните бизнесмени в региона Йордан Каназирев. Жалбоподателите искат прокуратурата да разследва продава ли незаконно и без лицензи електроенергия фирмата му „България Холидейз“ ЕООД на собственици на апартаменти и къщи в комплекса, както и дали има упражнена принуда да подписват договори за управление на собствеността им.

От Районна прокуратура – Разлог потвърдиха пред „Струма“ за жалбите, но на този етап категорично отказаха повече информация, тъй като по тях все още се извършва предварителна проверка.

Някои от жалбоподателите обаче след години търпение се обърнаха към медиите, за да огласят публично схемата, по която, според тях, фирмата на Каназирев печели милиони за сметка на хората, закупили си жилища в перлата на Разложката котловина. Един от собствениците на имоти Иво Василев огласи схемата в електронния сайт „Афера“, където публикува следното:

„Без да има лиценз по Закона за енергетиката, фирмата „БЪЛГАРИЯ ХОЛИДЕЙЗ“ ЕООД, ЕИК/ПИК 101644903/, наследник на фалиралата „ПИРИН ГОЛФ ХОЛИДЕЙЗ КЛУБ“ АД, ЕИК/ПИК 101649640 и съвместно със следващата от плеядата фирми на Йордан Каназирев (между другото съсобственик в „Балканстрой“ и друга плеяда от фалирали и действащи фирми с връзки към офшорните Вирджински острови) незаконно и без никакви лицензи продава електроенергия на собствениците. Преди това обаче предварително ги задължава и изнудва да подпишат договори за управление и поддръжка с абсурдни клаузи от сорта – за 10 години, с автоматично подновяване (т.е. во веки веков), на цена от 14 евро на кв.м.

Ако собствениците на обекти (които имат разрешение за ползване от 2008 г. и де юре имат електрозахранване на своите обекти от този момент) откажат или не са съгласни с някое от условията, поставени им от „България Холидейз”, електрозахранването им бива прекъсвано, унищожават се кабелите в общите части на сградите (общи части, които са собственост на собствениците на апартаменти), пукат се гуми и се нападат колите на собствениците.

За горепосочените посегателства, които представляват престъпления от общ характер по смисъла на НК, има заведени жалби до РУП – Разлог, РП – Разлог и ОП – Благоевград.

Тъй като нито КЕВР, нито ДНСК въпреки многобройни сигнали от български и чужди граждани не предприемат нищо за прекратяване на тази незаконна практика, публикувам тези обстоятелства с цел да бъде разкрита и евентуално прекратена тази криминална практика и да бъдат спрени посегателствата върху имотите на собствениците на самостоятелни обекти в „Пирин Голф“, пише Иво Василев.

Именно описаната по-горе схема се проверява от прокуратурата, но разследването е в съвсем начален етап – предварителна проверка.

А как се отразява, освен финансово, тази ситуация на собствениците на имоти в „Пирин Голф” е повече от ясно – жилищата им стават почти непродаваеми именно заради „безсрочните“ договори за поддръжка и управление.

Както „Струма“ писа, според агенциите за недвижими имоти точно непосилните такси за поддръжка отказват голяма част от потенциалните купувачи на ваканционни жилища, тъй като средната годишна цена, която трябва да отделят за фирмите по поддръжка и управление, достига до 700 евро, и то извън елитния комплекс.

ИВА ГЕОРГИЕВА

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *