Богословът Ал. Николов сигнализира: Баптистка фондация от 4 г. вербува ученици в Перник и Трън, шефката на РУО категорична: Не съм я чувала…

Регистрирана в България фондация под името „Янг Лайф България“, която е част от международната „Young Life“, развива религиозна дейност сред учениците от 12 до 18 г. в Перник и Трън, алармира в имейл до в. „Струма” богословът Александър Николов. Сигналът му, който е адресиран още до МОН, РУО – София, Държавна агенция за закрила на детето, дирекция „Вероизповедания“ към МС и ДАНС, е доста тревожен. Според него фондацията вербувала децата за различни дейности от типа на училищни клубове, извънкласни занимания, летни и зимни ваканционни лагери и др., като единствената й цел била приобщаването им към баптистки църкви, развиващи своя мисионерска дейност и отчитащи се пред своите ръководители в щата Тексас, САЩ.

Фондация „Янг Лайф България“ се ръководи от Антъни Марк Рипли, чийто офис е в Студентския град в София, направил е свое проучване богословът. Ето какво твърди той:

„За постигането на крайната цел – приобщаване към баптистката църква, хората му организирали на пръв поглед полезни мероприятия – курсове по предприемачество, освежаване на училищни дворове и дори специални модули за работа с ученици, включващи различни подбрани игри, дискусии и други дейности. По време на изпълняването на тези свои програми ръководителите на тази фондация вербували подрастващите към посещаване на допълнително организирани от тях мероприятия, където постепенно пристъпвали към проповядване на религиозни доктрини и ценности, противоречащи на традиционните за България култура и религиозност.

В хода на своята дейност управляващите дейността на фондация „Янг Лайф България“ въвеждат в заблуждение редица официални лица в държавни и общински институции, както представят дейността си като благотворителна и общественополезна, твърди Николов, който преди време дори бил поканен от фондацията да бъде техен служител в качеството си на възпитаник на Богословския факултет към СУ и педагог в областта на спорта. Той работил за тях 8 месеца на законен трудов договор, но след като категорично отказал да развива религиозна пропаганда в пернишките училища, „Янг Лайф България“ прекратила едностранно договора с него.

Според Николов в момента фондацията се е насочила към софийски училища, където атакува учениците с така наречения  „молитвен мейл“ с апел децата да приемат в сърцето си евангелието. Организатори са Антъни Рипли /американски гражданин, ръководител на дейността на „Young Life“ в България, Албания и Македония и член на Международна баптистка църква/ и семейство Дейвид и Елизабет Канелос /американци, отговарящи пряко пред Антъни М. Рипли за дейността на „Young Life“ в България, касаеща вербуването на деца на дипломати и международни ученици, членове на Международна баптистка църква/. Техният служител Ерик Армбръст пък вербувал български студенти.

Междувременно фондацията продължава дейността си в Перник и Трън, където за 4 ноември е планирала благотворителен банкет, на който се събират финансови средства за дейността й. Банкетът е под организацията на Лидия Александрова и Рангел Митков от гр. Перник. Лидия Александрова е национален администратор и личен асистент на Антъни Марк Рипли, която поддържа контакт с институции и медии по отношение на организиране на обществени събития, ръководи малки групи от вече завербувани от Рангел Митков ученици, с които изучават религиозни текстове на неофициални домашни сбирки. Тя е дъщеря на пастор на религиозна общност в Перник и членува в Първа баптистка църква – София.

Рангел Митков пък е български гражданин от ромски произход, ръководител на дейността на „Young Life“ в гр. Перник, касаеща училища, директори, учители и вербуване на ученици за т.нар. „Янг Лайф – забавен клуб“, на който след едночасово редуване на скечове, сценки и игри се и проповядва по внимателно подбрана религиозна тематика. Митков, който също е член на Първа баптистка църква, развива дейност и по отношение на деца със специални образователни потребности, които биват използвани по време на благотворителния банкет в Перник, с цел дарителите да бъдат по-щедри след нарочната вечеря, твърди в сигнала си Николов.

Проучване на в. „Струма” установи, че фондацията е в Перник от 2014 г. Дейността й е стартирала през април с международен проект, включващ 250 младежи на възраст 14-18 години от Западна Европа, които направили детски площадки в 6 училища на територията на града. Проектът включвал боядисване, рисуване по стени, поправка на стари пейки, уроци по английски език, а целта била „чрез хуманитарните проекти децата от Западна Европа да помогнат на по-бедни държави от Източна Европа и да се научат на отговорност, съпричастие и труд”. Финансирането на проекта било от частни спонсорства, включително и от родителите на участниците в мероприятията.

2 г. по-късно „Янг Лайф” повтаря същата акция в Кюстендил, Дрен, Трън, Перник и Дупница. През годините фондацията провежда занимателни дейности с деца в неравностойно положение в дневен център „Любен Каравелов” в Перник, организира забавни клубове в 6-о СОУ, води в Перник доброволци от Атланта, а в Трън – от Тексас, прави летни лагери за пернишките ученици в Семково и много други.

За „Янг Лайф” в интернет няма много информация, освен че е международна християнска неправителствена организация, основана през 1941 г. в САЩ, която има 5000 служители и 50 000 доброволци. Всяка година 1 млн. младежи в САЩ и около 350 000 младежи от други страни се включват в събития, организирани от „Янг Лайф”. В описанието на дейността на фондацията директно за религия не се говори, има само идея за „приятелство, подкрепа в трудни моменти, показване на добър пример на младите хора за основните християнски добродетели и за правилно отношение към хората и обществото, в което живеят”. Като основател на движението през 1941 г. е посочен Джим Рейбърн, който се нагърбва със задачата да показва пред ученици, че „вярата в Бога не е задължително да е нещо скучно, по-скоро тя е вълнуващо приключение, с което животът ти поема в напълно нова насока”.

Извън територията на САЩ сдружението започва дейност още през 50-те години на ХХ век с клонове в Британска Колумбия, Филипините, Германия и Бразилия. Днес членове и доброволци има в над 100 държави, сред които и България.

Вчера се свързахме с началника на РУО в Перник Ваня Коконова, която категорично заяви, че за пръв път чува името на въпросната фондация и 4-годишната й дейност на територията на Перник. Тя помоли да й препратим сигнала на Ал. Николов, за да проучи за какво точно става дума.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *