Бойко Борисов инспектира интерконектора с Гърция

Премиерът Бойко Борисов, министрите на енергетиката и на икономиката Теменужка Петкова и Лъчезар Борисов, както и председателят на НС Цвета Караянчева инспектират газовата връзка с Гърция.

Борисов каза, че този проект е от стратегическа значимост за целия регион, както и за хранилището ни в Чирен, който ще се разширява.

Той поясни че тръбопровода минава през планини и реки и инфраструктура. Поясни, че се забавило, защото в съседна Гърция била затворена.

“Ще поискаме от ЕИБ да ускорим плащанията. Тази година тръбопровода трябва да стане”, каза Борисов.

Премиерът увери, че вече има разписан график по седмици и по дни, а икономическият министър Лъчезар Борисов поясни, че ще получим над 20 млн. за проекта.  От изпълнителите поясниха, че работят по заварките независимо от времето.

Над 100 км има заварени тръби, докладва пък енергийният министър Теменужка Петкова. А отделно са положени над 120 тръби  на трасето. От гръцка страна се работи от юг на север.

По думите му този проект бил важен ,защото газ по него щял да тече чак до Полша, защото така се осигурявала 100 % диверсификация, тъй като от там ял да идва и газа от терминала от Александруполис.

Борисов се обърна към изпълнителите като поясни, че имат съдействие от енергийното ведомство и ще получат близките дни 55 млн.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *