Болезнена реалност! Бакалавър по електроника се нареди на опашката сред 200 безработни: Готов съм на всякаква работа, за да не тежа на майка и на баба

200 безработни участваха в организираната трудова борса, на която фирми от Дупница, Бобов дол и Костинброд предложиха 129 работни места, но само за шивачки, готвачи, механици, стругари, електроженисти и общи работници. С малки изключения, сред търсещите работа нямаше млади хора.

Току-що завършилият бакалавърска степен по електроника в ЮЗУ „Н. Рилски“ – Благоевград 24-годишен Благовест Йорданов бе едно от изключенията. „Завърших миналата година. Готов съм на всякаква работа – и като озеленител да работя, само и само да получавам някакви доходи. Не мога да живея на гърба на баба ми и на майка ми. Исках да работя по специалността си. От една година съм регистриран в Бюрото по труда в Дупница, но работа по специалността ми няма”, заяви Благовест, докато чакаше да чуе какви работни места ще предложат 11-те фирми, участнички в трудовата борса.

Завърналата се преди няколко месеца от гурбет в Гърция Капка Александрова сподели пред репортер на “Струма”: “Търся си работа като помощник-готвач. Два месеца работих в ресторант в Дупница с голяма клиентела, но без трудов договор и заплата от 420 лв. на месец. Търся постоянна работа като помощник-готвач с трудов договор. В Гърция и Италия дълги години работих в кухни, грижих се за възрастни хора и в хоспис. Не искам вече да работя в чужбина, искам да живея в Дупница, при близките си хора”, заяви 48-годишната жена.

56-годишната Валентина Трайкова работила в чужбина, но преди 6 години се върнала да живее в Дупница и оттогава е безработна. “От 5 години се подписвам в Бюрото по труда в Дупница, но не мога да си намеря работа. Ще работя каквато работа ми предложат, но никой не иска работници на моята възраст. Всеки търси млади хора, които са по-работоспособни, въпреки че и аз се чувствам здрава и силна да работя. Дошла съм с надеждата някой работодател да ме наеме”, заяви с очакване да започне работа В. Трайкова.

Представителят на Военното окръжие в Кюстендил Александър Милев предложи 50 свободни работни места за войници, мъже и жени, в поделението в Благоевград. Основната заплата е 960,00 лв. месечно, плюс добавки за дежурства и други бонуси. Изискванията към кандидатите са да са физически и психически годни и да имат завършено средно образование.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *