Болест по доматите вдигна цената им на пазара, най-евтините – 2,50 лв. за килограм

Болест по доматите в Кюстендилско вдигна цената на пазара в областния град и магазините за плодове и зеленчуци. В момента 2,50 лева за килограм е най-ниската цена на доматите, която се предлага от търговците, а качеството е относително добро. Розовите домати се търгуват по 3 лева на кг. Само преди една седмица доматите в областния град държаха цената между 1,30 и 1,50 лева за кг.

„Някаква болест ни нападна доматите. През последните дни им направих две пръскания. Иначе положението никак не е добро. В нашето семейство по това време вече на трапезата ни имаше салата от домати собствено производство. Направи ми впечатление, че заболяването започва от долните листа на доматите и бързо преминава към по-горните етажи. Ако нападението е във висока степен, листната маса прегаря и растенията добиват вид на опърлени. По плодовете петната са големи, кафяви, грапави и сухи. Отидох с едно листо в аптеката и там ми дадоха препарат, не струва много скъпо. Дано да даде резултат”, споделя Николай Драганов, производител от кюстендилското село Жиленци. Човекът вече е пенсионер, но заедно със съпругата си се занимават със зеленчукопроизводство от години. „Доставя ми удоволствие като отида в градината. През два дни ходя и поливам, любувам се на всичко, което расте”, коментира Драганов

„Голяма част от заболяванията по доматите са причинени от патогени – бактерии, вируси и гъби, но сериозни щети причиняват и много неинфекциозни заболявания, които се дължат на абиотични фактори. Те се определят от недостиг или излишък на хранителни елементи и неблагоприятни почвени условия като висока или ниска почвена влажност, високи или ниски температури. Предозирането на препаратите за растителна защита и наличието на много токсични вещества в почвата могат да бъдат причина за влошеното физиологично състояние на растенията”, споделя собственичка на фитосанитарна аптека в града.

„Цената на доматите е действително висока, и то за края на юли. Останахме неприятно изненадани, като видях цени от 2 лева нагоре, и то само за седмица. Докато се върнем от море, бяхме 7 дни, и като видях, че за почти четири лева купих едва кило и половина домати. А преди да заминем, за тези пари напазарувахме почти три килограма”, споделя кюстендилска домакиня.

ГЕРГАНА ИВАНОВА 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *