Болката в зъба носи риск от шок и кома

Болката в зъбите е съсипващо преживяване. Тя носи риск от шок и кома. Дори слабо изразена, подобна болка проваля дневния ред – прави ни неспособни да работим, да се забавляваме, да се радваме и да функционираме нормално. Мозъкът е фиксиран в източника и не е способен на нищо друго.

Но в същото време много хора търпят болката, защото така са научени в детството: потърпи и ще ти мине.

Търпенето на зъбобол обаче е вредно.

Първо, той не минава сам (моментите на затихване са коварни и бележат задълбочаване и необратими промени).

И второ, болката:
– разрушава нервните окончания и клетки в главния мозък;
– може да прерасне в хронично състояние;
– провокира раздразнителност и перманентна тревога;
– създава риск от сърдечни и съдови патологии, както и физиологични изменения в клетките.

Болката в зъба винаги значи проблем, за който самолечението не помага. Разумно е да се отиде веднага на стоматолог, отколкото да се изчаква.

При зъбите болестните процеси се развиват бързо, водят до необратими изменения, а лечението на по-късен етап е по-болезнено.
Самопредписването на лекарства също е опасно. Те се ползват за първа помощ до отиване на зъболекар. Средства, които помагат при зъбобол:
Антибиотик
Аналгетик
Народни цярове с обезболяващо действие

Изборът зависи от същността на проблема и силата на болката.

Антибиотик за лечение на зъб при зъбобол

Повечето хора вярват на антибиотиците, имат ги за панацея. Но при зъбобол самолечението с тях носи риск от непоправими вреди, без това да реши проблема. Назначаването на антибиотик е прерогатив на лекарите. В какви случаи се предписват?

Преди да се изпише антибиотик, е потребно да се знае причината за зъбобола.

Факторите са основно два:

– Кариес, развиващ се до пулпит. Когато кариозният процес засегне нерва, зъбът започва да реагира на дразнители – кисело, сладко, студено, горещо. След като болката е причинена от възпалителен процес вътре в зъба, антибиотиците са абсолютно безполезни. Такава болка се третира с противовъзпалителни препарати като ибупрофен. Освен медикаментозно лечение, се премахват разрушените тъкани и се пломбират зъбните канали.

– Инфекция, локализирана в „мъртъв“ зъб. В такава ситуация след премахването на нерва зъбът не реагира на кисело, сладко и прочее раздразнители. Но въпреки това боли – и то все по-силно и по-силно. Причината е в микробите, които се размножават или в недопломбирания канал, или в някоя малка пукнатина върху корена. В резултат около корена на зъба се развива гноен абсцес или периостит. Второто е животозастрашаващо. За описаните възпаления в корена на зъба се назначават антибиотици, но след отваряне на гнойното образувание.

Няколко факти, които трябва да се знаят за антибиотиците:

Антибиотиците помагат в лечението на заболяванията, провокирали зъбобол, но не премахват самата болка (за тази цел се вземат аналгетици);
Антибиотиците въздействат по специфичен начин върху болестотворните микроорганизми и затова пациентът не е способен да подбере вид, без информация за активните вещества;
Ефективността от антибиотика без съпътстващо стоматологично лечение клони към нула;
Курсът на лечение на антибиотици не трябва да се прекъсва.
Изборът на антибиотик зависи от това кои тъкани в устата са засегнати – венците или корен на зъб.

При възпаление на венците

Сред патологичните изменения на венците, които се лекуват с антибиотици, са гингивита и пародонтита. Не всички случаи на парадонтит се третират по този начин, а и при дадени показания някои специалисти предпочитат поставяне на препаратите директно в джобовете, които са се получили и в които се отлага плака, съответно и бактерии.

Антибиотиците се приемат средно 7 – 10 дни. При лечение на деца дозата и продължителността на курса се коригира.

Някои специалисти държат на вътрешното приемане на антибиотици, а други – за инжектиране във венците. Според вторите пиенето дава минимални резултати, а според първите – местното приложение вреди. Изтъкват се следните последствия:

. Подобряването е илюзорно. При инжекция болката във венеца, кървенето и възпалението минават, но това е само видимата част от айсберга;
. Умъртвяване на околозъбните структури. Инжекцията на висока доза антибиотик в тях разрушава патогените. Но при умирането си те изхвърлят токсини и цитокини, поради което микровръзката между зъба и костната тъкан некротизира;
. Повишаване на подвижността на зъба. Тъй като тъканите около зъба отмират, областта, в която той се крепи към костите, се смалява. Такава подвижност е необратима.

Противниците на директното третиране на венците препоръчват инжектирането да бъде мускулно.

При възпаление на корена на зъба

Гнойните възпаления в корена на зъба основно се предизвикват от стафилококи и стрептококи. За препоръчване е предварително изследване. Видове медикаменти:
Курсовете са от 5 до 14 дни и варират според тежестта на заболяването.

При периостит, открит в ранен стадий, може да се мине само с употребата на медицински препарати и жабурене. Но ако процесът е напреднал или пациентът е пробвал самолечение, вероятният изход е операция.

Правилно подбраният антибиотик е способен да избави от много проблеми в устната кухина. Но понякога той не оправдава надеждите. Антибиотикът не сработва, ако е:

– нарушен приемът му;
– употребяван алкохол заедно с лекарството;
– не е спазена изписаната доза (или тя е определена неправилно);
– пациентът е прекъснал курса по-рано от необходимото (например при установяване на подобрение).

При силен зъбобол болкоуспокояващото (обезболяващо) лекарство няма алтернатива. Този тип болка възниква внезапно. Тя е сигнал за патологичен процес, чиито причини следва да се установят. Но междувременно острите усещания са трудно поносими.

Първа помощ

Какво да направим най-напред:

Почистете внимателно устата и зъбите. Понякога остатъци от гниеща храна между зъбите стават причина за поява на болка;
Спрете за момента да се храните, не поемайте нова храна в устата и не дъвчете, особено на болезнената страна;
Затваряйте челюстите, защото често въздухът активизира болезнеността. Но при неправилна захапка е за предпочитане челюстите да са полураздалечени;
Помасажирайте с ръка страната на болящия зъб. Този простичък жест има капацитета да облекчи нощната болка на 50%;
С кубче лед обработете от външна страна бузата, точно над мястото на болния зъб. Обхождайте малко по-голям периметър, като редувате натиск и потъркване в продължение на 5 до 7 минути. В никакъв случай не загрявайте. Топлите компреси увеличават притока на кръв и усилват болката;
Станете от леглото, изправете се или направо се разходете. Хоризонталното положение активизира кръвообращението в околозъбните тъкани, които води до увеличаване на налягането върху тях. От това болката става по-интензивна;
Намерете работа или занимание, с което да ангажирате ума си. Фиксирането на мислите в болното място още повече усилва непоносимите усещания.
Ако всичко изброено не доведе до желания резултат, следващата стъпка (още преди лекарствата) са някои народни, лесно достъпни средства, повечето от които винаги са ни под ръка.

Народна медицина

При зъбобола има един интересен феномен – повечето хора нямат представа от възможностите за обезболяване с домашни средства, защото са свикнали веднага да изпият хапче. А всъщност някои от т.нар. нар.цярове са по-ефикасни от зле подбрано лекарство.

Сода за хляб

Най-първото средство е изплакване със сода за хляб. Прави се разтвор – 1 лъжичка на чаша вода, с който внимателно и неагресивно се жабури устата. Содата дезинфекцира и почиства максимално добре устната кухина.

Разтворена сол

След содения разтвор повторете процедурата със солен – в същата пропорция. Няма полза да жабурите, просто задръжте течността възможно най-дълго в устата. Изплюйте и поемете чисто количество разтвор – и така няколко пъти. Соленият разтвор ще изтегли от околозъбните тъкани течности, ще намали отока и ще затормози бактериите около мястото на инфекцията.

Следва тежката артилерия – чесънът.

Чесън

Вземете една скилидка чесън и я разрежете наполовина. Притиснете половинката откъм среза към вътрешната страна китката – там, където се усеща пулсът. За да не изпада, прикрепете с пластир. Специално изискване – чесънът да се постави на ръката, която е противоположна на страната на болящия зъб (ако зъбът е от дясно – на лявата ръка и обратно).

Как бързо да се справим с лечение на зъбобол с помощта на антибиотик и други лекарства, билки и разни домашни средства. Кой е най-работещият лек?
Ръката може да се бинтова, за да не пада скилидката
Ако се питате как чесън на ръката ще помогне на зъба в устата – на този въпрос нар. целители не дават отговор, може би нямат обяснение. Но факт е, че способът работи и успокояването става осезаемо след броени минутки. След още десетина болката утихва.

Чесънът с неговите антисептични и антибиотични с-ва води до огромно облекчение и при директно налагане върху зъба. Вариантите са:

– Счукайте чесъна и го размажете по зъба – чист или размесен с малко сол (на каша);
– Вземете малко мек черен хляб (без кора) и завийте в него парченце чесън. Сдъвчете хапката и я залепете върху зъба и венеца.
– На третия етап може да замените чесъна с някое от другите средства на народната медицина.

С какво още да третираме

Тампони

Поставяме на първо място тампоните, защото те са максимално ефикасното средство за успокояване на болката. Причината е, че активното в-во се поставя директно върху мястото на инфекцията и сработва максимално бързо.

Тампонът представлява памук, увит около зъба. Той или се напоява в лечебен разтвор, или по него се намазват кашообразните смеси, приготвени за обезболяване. Ето варианти:

Разтвор на хлебна сода;
Смес от сол, чесън и лук, смлени на максимално гладка каша;
Алкохол (ракия);
Воден екстракт на прополис (готов или домашно направен, но предварително);
Спиртен екстракт (тинктура) от прополис – накапан директно върху зъба и покрит с тампон;
Смлян на каша пресен картоф;
Черен пипер и сол в миниатюрно количество, размити в 2-3 капки водичка;
Ет.масло от чаено дърво – 2-3 капки;
Масло от риган, разредено със зехтин – буквално по 2-3 капки и от двата компонента;
Масло от инд.орехче – 2 капки;
Масло от карамфил – 1 капка директно върху зъба и се покрива с тампона;
2 стрити на прах пъпки карамфил, размити с малко зехтин;
Екстракти от бадем, ванилия, лимон, мента;
Ябълков оцет;
Билкови отвари – подходящи са билки като салвия, лайка, бял равнец, невен, мента, жълт кантарион, дъбова кора, маточина, мащерка, къпина, корен цикория. Всички те имат противовъзпалителни и антисептични свойства. Сваряват по обичайния начин, запарват се и се охлаждат преди жабурене.
Сок от живовляк;
Сок от цвекло и водка – равни части, по няколко капки;
Маслен извлек на риган – 2 щипки суха билка на 30 мл затоплен зехтин, кисне се 9 часа и се филтрира;
1 щипка сусам, сварен в 30-40 мл вода и охладен;
Мумие – една таблетка се размива в ограничено к-во вода. Напоеният тампон се държи петнайсет минутки и се маха. Още два пъти по толкова време в устата не се слага нищо.

Жабурене

Повечето по-горе посочени разтвори са напълно подходящи и за жабурене. Например посочения брой капки от етеричните масла се накапва в малко вода и се изплаква устата. Алкохолът също се разрежда малко. Най-подходящи питиета са водката, ракията и уискито.

Още няколко рецепти за жабурене:

зъбобол лек антибиотик лекарства
Природата има решения за зъбобол
Една голяма щипка хвощ на 100 мл възвряла вода, кисне се десетина часа;
Корен от черен оман – 10 г на 0.2 л – варене 10’;
Отварка от лайка;
Разтвор на ябълков оцет и сол, разредени с вода;
Тиквени семки, залети с вряла вода и запарвани около час;
Кислородна вода – чиста или леко разредена;
Разтвор на калиев перманганат – много слаб.
Битува митът, че това средство умъртвява нерва. Истинската опасност е веществото да не попадне в хранопровода. Много внимателно! /faktor.bg

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *