Болницата в Петрич без заплати от 1 януари

Болницата в Петрич е сред лечебните заведения, които от 1 януари няма да могат да плащат заплати на медицинския персонал, ако държавата не вземе спешни мерки.

Поне десет общински болници у нас за застрашени от фалит до края на годината, а от 1 януари 2018 г. с увеличаването на минималната работна заплата голяма част от общинските болници ще спрат да работят, заради недостиг на средства за възнаграждения.

Това стана ясно по време на заседание на съвета за тристранно сътрудничество, на което бяха обсъдени мерки за оздравяване на тези лечебни заведения. По данни на Сдружението на общинските болници към октомври общо 31 болници имат неразплатени задължения в размер на 24 млн. лева, като 12 млн. са просрочени, а здравната каса им дължи близо 5 млн. лева за надлимитна дейност.

Зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков увери, че няма да се стигне до затваряне на болници. Той обясни, че до няколко дни трябва да бъде готов анализът, който показва дали дадена общинска болница има нужда от преструктуриране и какво да бъде то, съобщава Дарик.

От Националното сдружение на общините поискаха увеличаване на допълнителния ресурс, който държавата отпуска за финансиране на около 60 болници, разположени в труднодостъпните райони. В петък ще стане ясно, дали правителството ще отпусне исканите 6 млн. лева повече.

Сред причините за лошото финансово състояние е замразените от 2006 г. цени на клиничните пътеки и многократното увеличение на минималната работна заплата през тези години, обясни д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници.

Според данните, представени от зам.-министъра на здравеопазването Бойко Пенков, до момента задълженията на общинските болници са в размер на 100 млн. лева, като 46 млн. са просрочени. Според него основният проблем при тях е, че над 75% от приходите по линия на здравната каса, се харчат за заплати на персонала. Като спешна мярка държавата ще отпусне средства за заплащане на дейностите, които не се поемат от касата, а в дългосрочен план решението е преструктуриране, обясни Пенков.

И докато от Националното сдружение на общините настояват за още 6 млн.а лева към допълнителните средства, които държавата отпуска на около 60 болници в отдалечените населени места, от КНСБ предлагат изваждане на лечебните заведения от Търговския закон, право на общините да финансират заплатите на работещите в общинските болници и създаване на фонд за подпомагане на тези болници.

От работодателските организации подкрепиха идеята за преструктуриране на болниците, включително и чрез приватизация.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *