Топ теми

Болницата в Разлог от 2 седмици без основни лекарства за Ковид-19, има крещяща нужда и от ремдесивир

Основни лекарства, използвани за лечение на болни от коронавирус, липсват от почти две седмици в МБАЛ – Разлог. Медиците там се опитват да се справят с наличните медикаменти и засега успяват, но не е ясно докога. Най-голяма нужда към момента лечебното заведение в Разлог има за ципринол, меропенем, натриев бикарбонат и фраксипарин от 0.6 мг, като за последните две има отказ и не е ясно кога медикаментите ще бъдат доставени. Липсва и  ремдесивир, който показва добра ефективност в борбата с вируса. От него болницата в Разлог също има крещяща нужда, а към момента са останали единични бройки.  Антибиотици от групата на цефалоспоримите също няма. Фармацевтът от болничната аптека в Разлог Мария сподели, че са дадени заявки, но получават по-малко от заявеното. Като причина тя изтъкна натовареността на болниците в цялата страна и увеличеното търсене, но призна, че недостиг действително има.

От спешен порядък е натриев бикарбонат – ампули. Имаме някои антибиотици, но точно тези, с които работи пулмологът ни д-р  Крънчева като меропенем, няма. Това е основен антибиотик и с него най-добре се повлияват тежко болните. Оригиналният препарат меронем го няма в производство, а за меропенема имаме уверение, че ще ни бъде доставен. Започнахме да изпитваме затруднения след задълбочаване на кризата, тъй като много болници в страната го използват. Преди това имахме достатъчно количества, но ги изчерпахме, а сега ни доставят по- малко от заявеното.

Сред основните антибиотици е и сумамед, флакони от 500 милиграма. Това, което имам като информация, е, че него също няма да го има до края на годината, сподели фармацевтката Мария. Тя поясни още, че понякога се налага поради липса на ампули, те да се заменят със съответния антибиотик та таблетки. Обмислят се дори и варианти да се прибегне и до търсене на доставчици, с които МБАЛ – Разлог няма договор, но разполагат с необходимите медикаменти.

Във вчерашния ден лечебното заведение е получило два кашона ципринол, или 500 броя, които обаче ще стигнат само за два дни и ако не бъдат доставени допълнителни количества, отново ще се наложи лекарите да се справят с наличното. 

За затрудненията призна и д-р Крънчева, която поема  най- тежките случаи и като цяло  лечението на болните от Ковид пациенти.  

„Наистина липсват някои медикаменти, но не сме оставили никого без лекарства. Вие знаете, че засега няма напълно специфично лечение за Ковид. Имаме други антибиотици, с които заместваме, но през този месец нямаме един от успешните, какъвто е меронем, особено при по-тежките случаи. Ремдесивир също липсва и от него имаме единични бройки”, потвърди и д-р Крънчева, а на въпроса дали заместителите се повлияват успешно при лечението, отговорът бе: „Справяме се по някакъв начин“.

Действителността за обезпеченост на лечебните заведения с лекарства се оказа в пълно противоречие с уверенията на министър Ангелов, че такива има достатъчно. Още в четвъртък репортер на „Струма” поисках информация от Министерството на здравеопазването къде  е проблемът и във вчерашния ден оттам ни увериха, че до края на седмицата МБАЛ – Разлог ще бъде обезпечена с всичко необходимо.

„Тече абсолютна организация за обезпечаване на болницата с всякакви лекарства. Не се наемам да кажа дали е логистичен  проблемът, дали става въпрос за забавяне на заявките от страна на болницата и къде точно нишката се къса, но по ситуацията се работи от вчера, абсолютно всичко е задействано и имаме уверението, че най-късно утре или вдругиден всичко, което е поискала МБАЛ – Разлог, ще бъде доставено“, каза Мила Иванова от пресцентъра на министерството.

И през тази седмица болницата в Разлог остава натоварена. Капацитетът на отделенията, които приемат болни от коронавирус, е зает над 90 %. Двама от настанените в неврологично отделение са в тежко състояние и на кислород, като за един от тях се налага преливане на плазма.   

„Ние приемаме по- леки случаи, но в интерес на истината случаите не са много леки. Имаме и двама, които са тежки, на кислород. Чакаме плазма за единия от пациентите, обещана ни е и преливането ще бъде извършено тук. Поради липса на легла в другите лечебни заведения не можем да ги транспортираме никъде. Този проблем е много труден и се принуждаваме и в Разлог понякога да правим плазма. Естествено сме получили разрешение и чакаме да ни бъде доставена“, каза д-р Жегова, която е шеф на НО и временно изпълняващ  длъжността управител.

Тя увери, че откъм лични предпазни средства за медиците и персонала болницата в Разлог е обезпечена.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

3 Коментара

 1. д-р Байхой

  Нали СЗО казало, че ремдесивира не лекувал ковида? За чий хрен ви е тогава?

  Отговор
 2. Хайри.

  Как така липсват лекарства нали ония плашила от телевизията всеки ден обясняват как блестящо се справят и болниците имат всички необходими лекарства. Даже иподведоха под съдебна отговорност някаква фармацевтка защото казала че в страната може да се стигне до липса на лекарства. Да не обвинят сега и болницата в Разлог за тази информация.

  Отговор
 3. Търговска медицина - факт!

  Американската система на здравеопазване НАГЛЕДНО!
  Тази система е приета със закона от 1999 г.!
  Това е търговска медицина, за която тук в този вестник, в голямо интервю разказа и шефа на регионалната фармацевтична колегия Константин Качулев.
  Няма клинична пътека – няма здраве братя и сестри българи.
  И българския народ се разболява и умира яко.

  Кой да промени този ужасен закон?!

  Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *