Болниците в Перник закъсаха за лекари, сестри и санитари, обявиха 60 свободни работни места

Здравните заведения в Перник са обявили в Бюрото по труда свободни работни места за лекари, медицински сестри и санитари. Търсят се общо 60 души – по 20 за всяка професия. Първоначалната заплата за лекарите е 1600 лв., за медицинските сестри – 1200 лв., а за санитарите – по договаряне. Допълнително се плащат по 1000 лв. за работещите на първа линия в битката с Ковид-19.

Проблемът със специалисти в здравеопазването е много сериозен, стигна се цяла болница в Перник да затвори, а пациентите да бъдат препратени или в дома си за долекуване, или настанени в друга болница.

В същото време народният представител д-р Александър Александров съобщи, че от НЗОК са преведени на Белодробната болница в Перник 96 000 лева. Тези средства ще бъдат използвани за закупуването на лекарства за лечението на Covid-19. Допълнителното финансиране е за изработени, но неразплатени надлимитни дейности през 2015 и 2016 г. Д-р Александров, който е бивш управител на лечебното заведение, напомни, че Народното събрание актуализира бюджета на касата през октомври. Приетите промени направиха възможно изплащането на надлимитни дейности за минал период.

Белодробната болница, която е първото лечебно заведение в Перник, приемащо болни с коронавирус, ще получи и още един транш, като крайната сума възлиза на почти 150 000 лв. Тези средства могат да се инвестират в битката с коварното заболяване, коментира д-р Александров.

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *