Бомба със закъснител заложи ОбС – Благоевград с изискването на болничен лист за извинение на отсъствията от детска градина и ясла

Бомба със закъснител заложиха общинските съветници на Благоевград с решението си при отсъствие на хлапетата от детските ясли и градини задължително да се представя болничен лист, за да не плащат родителите пълната такса от 40 лв. Както „Струма“ писа, на последната сесия на местния парламент за 2017 г. след продължителни дебати с 30 гласа „за“ и 4 „въздържал се“ ОбС измени Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Благоевград, като за да се приспадне част от таксата, наложи изискването за хлапетата в забавачките: „Деца, неприсъствали през целия месец поради болест, след предоставяне на медицински документ (болничен лист)“.
Новото условие е тема номер едно на масовите родителски срещи, които се провеждат от миналата седмица в детските заведения, и е на път да създаде сериозни проблеми, на първо място, заради невъзможност на част от родителите да го изпълнят. Единият проблем е, че майките в майчинство нямат право на болнични. В семейство с две деца, в което единият родител е в майчинство, а вторият например е единственият работещ, е нелогично да се иска той да взима болнични и да не ходи на работа, след като има кой да обгрижва детето вкъщи.

Директорът на НОИ Ил. Георгиев: Безработнитеродители нямат правона болнични

Още по-голям проблем се заформя с изискването на болничен лист за безработни родители. Директорът на НОИ – Благоевград Илиян Георгиев, който е и общински съветник, уточни, че безбработните нямат право на болнични. И то е логично – те няма пред кого да важат. Така обаче безработните родители, които често се издържат от помощи, няма как да представят болничен лист, ако децата им се разболеят, и ще са принудени да плащат пълната такса в детското заведение. В същото време родител със свободна професия спокойно може да си вземе болничен за детето си и да го остави на грижите на баба или дядо у дома и така няма да плати таксата за дните, в които детето му отсъства от градина. Заради новото изискване за болнични е много вероятно част от хлапетата в I и II група с безработни родители да престанат да ходят на градина. Проблемът обаче става сериозен в предучилищните 3-та и 4-та група, които са задължителни според Закона за предучилищно и училищно образование. Тук възниква и допълнителен, чисто документален проблем за администрацията в детските градини. Когато детето в тази възраст е болно, родителят е длъжен да представи медицинска бележка (която се издава от лекарите срещу 2 лв.), за да се приложи тя към Образец 2. На база на този документ, изготвян в началото на всеки месец от директорите, от социалното министерство изплащат или спират детските надбавки при необосновано отсъствие. С въвеждането на изискването на ОбС за болничен лист обаче родителите вече ще трябва да представят и медицинска бележка, и болничен лист, за да им приспаднат от таксата неприсъствените дни.
Друг проблем се очертава да ескалира и заради броя на болничните, тъй като над 60 дни болнични се дават от ТЕЛК. Децата боледуват често и ако в едно семейство са две, за годината 60 дни никак не са много за родителя, особено при по-сериозни случаи като счупен крайник или пневмония, които изискват по-продължителен престой у дома на детето. Разбира се, баби и дядовци също могат да взимат болнични за внуците си, но ако те са пенсионери, отново се връща казусът пред кого ще важи болничният, за да се издаде.
По време на коледно-новогодишните празници и на летните отгпуски масова практика е хлапетата да се спират от градина. Досега отсъствието се приспадаше от месечната такса без документ и се сформираха сборни групи, като в една градина обичайно от 170-180 деца по списък в тях оставаха 10-20 хлапета. Ако родителите започнат да търсят болнични, за да оправдаят тези отсъствия, какво ще правят личните лекари и педиатрите, дори само половината от семействата да го направят?!

Както „Струма“ писа, на последната за 2017 г. сесия съветниците не се обединиха около предложението на кмета Атанас Камбитов месечната такса за посещение в общинско детско заведение да стане задължителна, без значение от броя на присъствените дни. Съветниците не обърнаха достатъчно сериозно внимание на забележките на администрацията, че всички школи и спортни клубове по аналогия имат месечни такси, които не се променят при отсъствие и цената е от 20 до около 50 лв. на дете, с изключение на Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград, където месечната такса е символична от 5 лв. Явно не се отдаде нужната тежест и на пояснението на градоначалника, че 33% от записаните на ясла или градина деца отсъстват, което в цифри е от записани 3000 присъстват едва 2000 деца, а това води до сериозен преразход не толкова на храна, колкото на персонал, база, оборудване и други консумативи, които се разчитат предварително. Болшинството съветници настояха при заболяване дните на отсъствие на хлапетата да се приспадат от таксата, както е и в момента, но за да не се злоупотребява и да се „дисциплинират“ родителите, окончателното решение на съветниците е задължително представяне на медицински документ, и то болничен лист, за да се приспадне отсъствието от месечната такса.
Директорът на НОИ Илиян Георгиев бе изненадан от последствията на взетото от ОбС – Благоевград решение за болничните и коментира, че самият той като гражданин и родител не го приема, като счита за достатъчно представянето на какъвто и да е медицински документ, включително и медицинска бележка. Всъщност отсъствия на децата би могло да се извинят и с издаването на формуляр 119, но той струва 10 лв. и едва ли ще има родители, които ще го поискат.

ОбС шефът Р. Тасков: Въпросът може пак да се разглежда, за да се изчистят произтичащите от него проблеми

Председателят на Общинския съвет на Благоевград Радослав Тасков обясни, че решението е взето след мащабна дискусия в местния парламент, но ако е наложително, въпросът може отново да се разгледа, за да се изчистят произтичащите от него проблеми.
От създалата се конфликна ситуация лесно може да се излезе по два начина: или да се приеме първоначалното предложение на кмета Ат. Камбитов за твърда месечна такса, която да не се влияе от присъствените и неприсъствени дни, каквато е практиката във всички останали клубове, състави и школи, или болничният лист да се замени с извинителна бележка или друг медицински документ.
Таксата за детска градина в община Благоевград е 40 лв. на месец, сметнато за един ден престой в общинско детско заведение, родителите плащат на практика по-малко от 2 лв., тъй като общината поема основната част от разходите за бита, обгрижване, обучение и възпитание на хлапетата.
ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Недялко=Атанас

    Вие сте луди , тази община се е побъркала , сменете си доставчиците на дрога , искате да вдигате таксите в детската градина , вдигнете и детските , искате да си плащаме когато детето ни е болно , ами вдигнете и заплататите в благоевград, вдигнете стандарта на живот в благоевград, защото само цените вдигате , а заплатите едва ли не ги намалявате , всички управници в тази община са пълни смешници , всички вие имате фирми и работници , вдигнете им заплататите ама не с 20 лв , ами с 300-400 , пък тогава коментирайте , направо сте позор за благоевград , давате заплати по 300-400 лв и казвате фаже че давата добра заплата , няма да продължавам защото ще изгрубея и с обидите …. а пък за кметс на благоевград няма да коментираме , всички в благоевград го наричат НЕдялко , защото всичко е за него , доктор ми бил . Вие съсипахте Благоевград, алчни псета !!!

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *