Борисов: България получава 29 млрд. евро, затова заслужавам да ми се иска оставката

Средствата за България в новия бюджет на ЕС са близо 29 милиарда евро, което е с близо 1 млрд. евро повече. Това обяви премиерът Бойко Борисов, който се включи наживо в профила си във “Фейсбук”.

Новините от премиера на България дойдоха веднага, след като стана ясно, че евролидерите са постигнали споразумение за финансовата рамка на срещата на върха в Брюксел.

“Това е голям успех за нашата страна, тъй като България получава повече пари за новия период в сравнение с предишния и това при положение, че на ниво ЕС новата финасова рамка е с 62 милиарда по-малко от предишния бюджет”, заяви Борисов.

Парите за страната ни са до 2027 г.

Премиерът даде разчет как ще бъдат разпределени парите по различните мерки.

Запазват се парите за кохезия и селскостопанска политика.

“Не само се запазват парите по кохезионния фонд за България – 9 млрд. евро, но те са с 800 млн. евро повече в сравнение с досегашната рамка. За първи път за България са предвидени допълнителни целеви средства 200 млн. евро за най-слабо развитите региони”, обясни Борисов, подчертавайки, че това е била най-голямата ни битка, заради която “на няколко пъти си развалял отношенията с лидерите”.

Премиерът обяви още, че в 4 ч. тази сутрин е блокирал взимането на решения, докато страната ни не получи подкрепа за тези допълнителни 200 млн. евро.

От думите на Борисов стана ясно, че доста от допълнителните за България пари ще бъдат дадени за подобряване на живота и инфраструктурата в Северозападна България. 

“Обещах на Шарл Мишел да кажа, че е много голям приятел на България, подкрепи ме и канцлерът Меркел, огромна подкрепа от Себастиан Курц – канцлера на Австрия – той направи изказване пред Съвета все едно е премиер на България – затова му благодаря и на него. И на премиера на Нидерландия също”, обяви Борисов.

По мярката “Миграция” – също ще има 200 млн. евро за опазване на външната граница на ЕС.

Бойко Борисов заяви, че ще се направи голяма оценка от Европейската комисия по медицински теми, каквото предложение той направи по време на дебатите.

Във видеото премиерът подчерта на няколко пъти, че преговорите са били много тежки, слизал от етажи на етажи, безсънни нощи и “вече никой не може да подобри рекорда му по пиене на кафета”. 

“Ей затова заслужавам да ми се иска оставката – 2 млрд. лева повече за България при цялото окастряне”, каза Бойко Борисов.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *