HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Борисов и Юнкер с важни изявления! Влизат свежи пари у нас, разкриват нови работни места

Премиерът Бойко Борисов и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер правят важни изявления за българското европредседателство, след като разгледаха работните помещения за европейските институции в НДК.

През втория ден от официалното посещение на Колегиума на Европейската комисия беше подписано споразумение за най-големия до момента проект в България по плана „Юнкер. Проектът е гарантиран със заем от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) в размер на 100 млн. евро за предприятие за селскостопански и лекарствени продукти. В резултат на това финансиране ще бъдат създадени 210 работни места в селските райони на България.

Премиерът Борисов обяви, че е подписан договор по плана “Юнкер”. Що се касае се за европейското председателство и за съвместните заседания, имаме напредък и ясни планове за използване на тези 6 месеца в региона, посочи той.

Председателят на ЕК Жан Клод Юнкер заяви, че е бил тук и по време на кампанията за евроизборите заедно с добрия му приятел Бойко. Искам да благодаря на България за гостоприемството и да го приветствам с качеството на неговото изявление, посочи гостът.  Шопската, луканката са сред тези български ястия, които ми харесват и се надявам, че на обяда ще мога да им се насладя, каза още Юнкер.

Подписахме един договор, с който поздравявам всички за това. Българското председателство се провежда в ключов момент за Европа. Очевидно ще обсъждаме финансовата перспектива за Европа, още през май ще имаме развитие и нашата грижа е работата да може да започне възможно най-бързо, за да не се повтори предишната процедура, когато съветът отдели много време и финансовата програма не можа да бъде подготвена в разумен срок, каза Юнкер.

Говорихме днес за еврозоната. Казал съм, че всички държави-членки имат правото и задължението да станат членове на еврозоната. Всички онези, които отговарят на критериите могат да се присъединят. България е на добър път, държавният дълг е едни от най-ниските, бюджетният дефицит е непознат тук, безработицата пада, България е постигнала сериозен напредък. И при реалната конвергенция има реален напредък, посочи той.

Обсъдихме газовите доставки в региона, каза още председателят на ЕК. Като комисия подкрепяме амбициите, формулирани от българското правителство, защото смятаме, че газовите доставки трябва да са свързващи, а не разделящи. В това отношение ние наистина вървим в една и съща насока, допълни Юнкер.

Премиерът Бойко Борисов се извини на гражданите и гостите на София за ограничителните мерки и задръстванията покрай откриването на председателството.

По темата кохезия Борисов заяви, че България ще се държи безпристрастно, тъй като сме убедени, че за Балканите те са жизнено важни. Темата Западни Балкани е много ясна и Юнкер ще каже и повече след обиколката си. Но моята убеденост е, че, ако ние сега дадем перспектива да се изгради инфраструктура на Балканите, това ще даде възможност в ЕС за повече инвестиции, туризъм, сближаване на културите на хората в целия съюз. Разбира се, и Турция, и Русия са големи съседи на ЕС и тези отношения трябва много внимателно да се обсъдят. Ние ще бъдем винаги солидарни с решенията, които се взимат по време на заседанията на ЕС, коментира министър-председателят.

Дай Боже скоро бял дим да излезе и от Берлин и да имаме подкрепата и на колегите от Германия, коментира Борисов съставянето на коалиция в страната.

На въпрос за отношенията с Турция, която иска отново да се върне в дневния ред на Европа, Юнкер посочи, че отношенията с Турция са много важни за ЕС като цяло. Нека напомня, че Турция има своите европейски амбиции и ние ще видим какъв ще бъде напредъкът, който Турция ще постигне през следващите месеци. Но сега не можем да говорим, след като има журналисти в турските затвори, допълни Юнкер.

“Спазването на споразумението за миграция е много важно за Европа. В пъти намаля миграционния поток, откакто ЕС подписа договор със страната. Държим стриктно на спазването на закона цза свободата на медиите и аз се надявам турското правителство да ревизира отношението си към тях, за да можем в бъдеще да търсим друга форма да се опитаме да подобрим отношенията си с най-големия съсед на ЕС в тази част от Европа. Надявам се за доброто на региона и на ЕС това да стане”, каза Борисов.

На въпрос доколко съставянето на кабинет в Германия ще повлияе нашето европредседателство, Борисов посочи, че безспорно има голямо значение.  Най-много пари се очаква да дойдат от Германия. Разчитаме този процес да завърши колкото се може по-бързо за доброто на всички. Разчитам на канцлера Меркел да ни помага по всички теми. На 6 февруари у нас ще дойде премиерът на Холандия Марк Рюте и ще го водя на границата. И ако има по-добра граница в Европа, аз съм готов да се откажа от Шенген. Защото България пази най-добре външната граница на Европа, посочи премиерът.

На въпрос на медиите за свързването на България с корупцията Юнкер посочи: “Българското правителство се бори с корупцията и постига значителен напредък през последните години. Птози проблем ще намери своето решение, което ще покаже и за другите, че не може да се каже, че България е изцяло корумпирана страна. Проблем с корупцията има, но такъв има и на други места”.

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *