Борисов поиска облекчаване на трафика по границата с Гърция

На среща между премиера Бойко Борисов и гръцкия му колега Кириакос Мицотакис в Атина българският министър-председател е повдигнал въпроса за облекчаването на движението между България и Гърция в условията на коронавирус.

По думите на Борисов възстановяването на работата на възможно най-голям брой гранични пунктове е важно не само за двете страни, но и за комуникациите в ЕС. Той изрази също така желание за бързо изграждане на ГКПП „Рудозем-Ксанти”, който ще подпомогне развитието на пограничния район, допълнително ще подобри трафика и като цяло е в интерес на развитието на двустранния търговски и туристически обмен между двете страни. Премиерът е изтъкнал още, че Гърция е сред петте водещи инвеститори в България.

По време на разговора им двамата министър-председатели са изразили своето одобрение за сключените днес споразумения, които допълнително укрепват партньорството между София и Атина в енергийната сфера. Борисов посочи, че двете страни работят съвместно за реализацията на стратегически проекти с регионално и общоевропейско значение, не само в областта на енергетиката, но и за транспортната свързаност на Европа.

Българският министър-председател беше категоричен, че сътрудничеството е от ключово значение за стабилността и просперитета не само на двете държави, а и на цяла Югоизточна Европа.

В рамките на работната среща предстои да бъдат обсъдени актуални теми от европейския дневен ред и европейската перспектива на Западните Балкани.

Предишното посещение на премиера Бойко Борисов в Гърция се състоя през февруари, когато в Александруполис се проведе Четвъртото заседание на Съвета за сътрудничество на високо равнище между правителствата на България и Гърция. В рамките на междуправителствената среща тогава бяха подписани двустранни документи в сферата на транспорта, туризма и инвестициите.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *