Борисов разпореди ГЕРБ да не гласува внесените промени в Кодекса за застраховането

Премиерът и  лидер на ГЕРБ Бойко Борисов разпореди на парламентарната група на ГЕРБ да не гласува внесените промени в Кодекса за застраховането, докато не бъдат подложени на широк обществен дебат. Това съобщиха от партията.

Промените бяха внесени от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова и касаят реда и условията за определяне на имуществените и неимуществените обезщетения при застраховка „Гражданска отговорност“.

Проектът за изменения на кодекса вече мина на първо четене в пленарната зала на 25 октомври, предстои гледането му на второ четене.

Менда Стоянова предлага да се създаде нов член, в който да се запише, че съпрузите, децата и родителите могат получават до 20 000 лева еднократно обезщетение за претърпени неимуществени вреди за смъртта на свой близък. Такава сума се предвижда и за човек, който живее на семейни начала с починалия, за осиновители и осиновени деца, посочва сайтът news.lex.bg.

Братът и сестрата може да получат 15 000 лева, а 5000 лева по изключение други лица, които са създали емоционални отношения с починалия по време на настъпване на непозволеното увреждане, предлага още Менда Стоянова.

След съдебно решение, което разширява кръга на лицата с право на обезщетение след пътен инцидент, застрахователи предупредиха, че ако не се въведе таван на тези обезщетения, задължителната застраховка „Гражданска отговорност” ще трябва да поскъпне няколко пъти.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Гугутка Пърдулева

    Ментата нещо не е съгласувала с Тато и май ще го отнесе като куцо пиле домат!

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *