HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Боровец губи битката с незаконния цех за пелети в селото – РИОСВ даде „ок“ на узаконяването му

Жителите на кочериновското с. Боровец са на път окончателно да загубят битката със собственика на незаконния цех за пелети в селото Росен Ганчев, след като той не само започна процедура по узаконяването му, но и РИОСВ – Благоевград прецени, че не е необходимо да се извършва екологична оценка на инвестиционното му намерение да прави пелети в бившия стопански двор.

Решението е на директора на РИОСВ Ангел Георгиев, според когото няма вероятност дърводелският цех с пелетна инсталация на Ганчев „да окаже значително отрицателно въздействие върху околната среда и човешкото здраве”.

В проекта на бизнесмена се предвижда съществуващите 3 сгради в имота да се преустроят в дърводелски цех и пелетна инсталация – нещо, което отдавна е направено. В дърводелския цех законно ще работят гатер, циркуляр и банцинг, необходими за производство на европалети. Те ще се правят от отпадъчната дървесина на цеха, останала след биченето на трупите. Инсталацията за производство на пелети ще е с капацитет 150-200 кг на час, а технологията на производството им ще включва това, срещу което най-много скачаха жителите на селото – раздробяване на материала с дробилка и смилане на дървесния чипс, при които се вдига страхотен шум.

Според РИОСВ от цеха обаче не се очаква значително негативно шумово въздействие, ако инвеститорът изпълни обещанията си машините да бъдат монтирани в затворени помещения без прозорци, и ако от страната на жилищните сгради се изгради плътна масивна ограда с височина 2.20 м, допълнително подсилена от зелен пояс от дървесна растителност. Според екоинспекторите при това положение на разстояние от 155 м около цеха, откъдето започват къщите на селото, шумът ще се намали значително, до 45-50 децибела, и ще бъде под нормата на нива на шум в жилищната зона. Ако пък машините бъдат снабдени с прахоуловители и площадките за съхранение на отпадъчните трици са закрити, жителите на Боровец няма да усещат осезаемо и замърсяването на въздуха.

Припомняме, че селото въстана срещу Ганчев в началото на тази година, когато разпрати протестни подписки до община Кочериново, Областната администрация в Кюстендил, РДНСК – Кюстендил и РИОСВ – Благоевград, оплаквайки се от денонощния шум, разнасящ се от цеха. Освен заради принудителното безсъние, боровичани се притесняваха и за състоянието на единствената асфалтирана улица в селото, по която минават тежките коли, снабдяващи цеха с дървен материал и извозващи от него палетите. Не на последно място, опасенията им бяха и за моста над река Струма, който е връзката им с главен път Е-79 – той е разчетен за 10 тона товар, а пълните с дърва ТИР-ове са около 30 тона.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *