Боровинките удариха 7 лв. на пазара в Сандански

Почти няма боровинки в Пирин, алармира санданчанинът Николай Петков-Лябето, футболен съдия и бивш футболист на „Вихрен”, за когото всяка година през август брането на горския плод е основно занимание. „Събирането на вкусните плодове всяка година има различна стартова дата, съобразена с количествата плодове и тяхната зрелост”, каза Петков и допълни: „Тази година във вилните зони край Сандански – Попина лъка, Туричка черква, Беговица, Мальовица, боровинките са със 70-80 процента по-малко от миналата година.

Обикалям местата, където и миналата година сме събирали черна боровинка. Тогава събрах над 3 тона боровинка, сега едва 400 килограма. Боровинките пострадаха сериозно от пролетните студове, поройните дъждове и градушки, но и заради неправилното събиране на плодовете години наред”, коментира Николай Петков, докато продаваше на пазара в Сандански. „Има зелена листна маса, но няма зърна. Цената на килограм боровинки е 6.00-7.00 лева. Хората се мръщят при по-висока цена. Колегата до мен – Митко, излезе с 10 килограма боровинки и заяви, че ще държи цена от 8.00 лева. Казах му, че е висока. След три часа висене на пазара се прибра, без да продаде нито един килограм. Аз продадох всичко на 6 лева. Тази година се очертава да е слаба и за червените боровинки. Около Сандански червената се среща тук-там. Очаква се в планината Беласица в Петрич да има повече, макар че и там сигналите от колегите берачи не са добри”, жалва се Лябето.

В община Сандански не се издават разрешителни за събиране за боровинки, за продажба или за първична обработка. За лични нужди брането на горските плодове става без разрешително.

ЛИДИЯ МАНЕВА

 

 

 

 

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *