Боснек с нетрадиционен празник на Богоявление

Кметството и читалището в пернишкото село Боснек за трета година  организира нетрадиционно честване на Йордановден. Местните са изградили под местен извор малко езеро под скалите, в което свещеника след водосвет хвърли кръста. Десетина младежи се хвърлиха да го спасят, но късметът бе на 16-годишно момче.  После двадесетина души играха хоро във водите на езерота като  пяха химна и още много български песни. Стотици наблюдаваха и аплодираха смелчаците.

Нетрадиционното на празника бе, че съчетаваше не само Богоявление, но и предстоящи зимни празници.  Запален бе огън, характерен за сурва. Край него танцувалите във водата се изсушиха. На маса на полянката раздаваха вино, беше приготвен и курбан, за който се редиха местни и гости.

„Приспособяването към новите реалности прави празника жив. Това е празник за хората и те се евеселиха истински“, сподели етнологът Цветана Манова. Според нея новите елементи към старите традиции ги запазват и приобщават хората.

Народ, който играе в ледените води и ходи по жарава не може да бъде унищожен, сподели присъстващ на празника. А в Боснек бяха дошли стотици гости от съседните села и градове.

   КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *