Бракоразводно дело с историческа присъда! Мъж трябва да плати компенсация на съпругата си за домакинската работа

Бракоразводно дело в Китай завърши с историческа присъда. Съд в Пекин разпореди съпруг да компенсира жена си за свършената от нея домакинската работа по време на брака им, съобщава Би Би Си. Така съвестната домакиня ще получи близо 8 хиляди долара за петгодишните грижи, които полагала за дома. Освен еднократната компенсация  съдът постанови и месечна издръжка в размер на близо 300 долара.

Чен  подал молба за развод със съпругата си Уанг миналата година. Двамата сключили брак през 2015 г. Първоначално тя не искала да се разделят, а след това поискала финансова компенсация с довода, че мъжът й не вършел никаква домакинска работа и не помагал за отглеждането на сина им.

Делото предизвика огромен дебат в медиите и социалните мрежи за стойността на домакинската работа, като някои твърдят, че компенсацията в случая е твърде недостатъчна. Решението на съда в Пекин идва на фона на приетия нов граждански кодекс, който влезе в сила тази година. Според него при развод който и да е от партньорите може да търси компенсация, ако е поел по-голяма отговорност при отглеждането на децата, грижата за възрастни роднини и е оказвал помощ на съпруга или съпругата си в работата им.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *