HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Братовчед на общинския съветник К. Ваклинов бил управител на офшорката на Сейшелите, в чиято сметка хакери наляха 341 600 евро бра се кой е управителят на офшорката

Офшорката, регистрирана на Сейшелските острови, в чиято банкова сметка, както „Струма” писа, бяха налети 341 600 евро след хакерска атака, също се оказа с благоевградска връзка. Управител на дружеството „Елмарна – ЛТД” е 36-годишният Владимир Ваклинов, който е призован като втори ответник по делата, които водят в Окръжен съд – Благоевград адвокатите на измамените чешки фирми.

Първият е фирма „Охрид трейд” ЕООД на 28-годишния македонец Гордан Давитков, който вече бе осъден на първа инстанция. Справка в Търговския регистър показа, че Владимир Ваклинов е съдружник във фирма „Инсекта“ с общинския съветник Кирил Ваклинов, с когото са братовчеди, и управител на още две дружества.

„За пръв път чувам за този случай. Не съм го виждал скоро, сменил си е телефоните“, каза вчера Кирил Ваклинов.

Любопитното е, че благоевградският управител на офшорката живее в блок 167 в кв. „Еленово“, а в съседния блок 166 по документи е седалището на фирмата на македонеца, който, както се оказа, никога не е живял там, а просто е ползвал адреса. Не е изключено проформа някой да е ползвал и името на Владимир Ваклинов.

Както „Струма“ писа, след проследяване на електронна кореспонденция между немска и чешка фирма, които договорили продажба на машини за пътна маркировка, хакери подправиха и подмениха банковата сметка и така преводът с парите вместо към сметката на немското дружество Winter Grim Markiertechnologie GmbH пристигна в банковата сметка на благоевградската фирма „Охрид трейд”, регистрирана две седмици по- рано.

Бизнесменът Любомир Шведа, който бе поръчал двете машини за своите фирми „Saroute“ и „Sous”, заведе дела в Окръжен съд – Благоевград срещу фирмата на 28-годишния македонец от Щип, която най-вероятно е създадена заради измамната схема. Той бе осъден да плати на чешките фирми парите, с които неправомерно се е разпоредил – 266 000 евро и 75 600 евро, като решенията бяха взети „неприсъствено“, без негово участие, тъй като изобщо не е открит.

Фирмата „Охрид трейд” ЕООД е била регистрирана с помощта на благоевградската адвокатка Станислава Георгиева. Вчера тя обясни, че е била потърсена от двама македонци, които повече не е видяла, след като е оформила фирмените документи за Търговския регистър.

Измамата с хакерско участие се разследва от благоевградската прокуратура, успоредно с това по случая работят службите в Чехия, Германия и България.

ТИНА ГЕОРГИЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *