HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Братът на бившата зам. министърка Ф. Илияз грабна в Якоруда поръчка за близо 4 млн. лв. след безпрецедентно отстраняване на цялата конкуренция от 7 фирми и обединения

Братът на бившата зам. министърка на екологията Фатме Илияз – Хюсеин Кулов, спечели най-голямата през последните години обществена поръчка в община Якоруда – за строителството на общинския път Конарско-Бел камен.

Регистрираната в София „Техно-енерджи“ ООД на министерския брат Кулов и съдружника му Димитър Хрусафов получи силно рамо от конкурсната комисия, председателствана от зам. кмета на Якоруда Беди Осман, която отстрани с различни мотиви останалите 6-има кандидати за строителството на пътя – БКС ЕООД, „Инженерстройинженеринг” ЕООД, „ИСА-2000” ЕООД, Обединение „Бел Камен“, Обединение „Якоруда 2017“, „Булинженеринг” ДЗЗД и благоевградската „Агромах“ ЕООД. Така след продължила точно 1 календарна година процедура „Техно-енерджи“ сключи договор с кмета Нуредин Кафелов за 3 302 599.59 лв. без ДДС,  или 3 963 119 лв.  Срещу тази колосална за Якоруда сума фирмата трябва да ремонтира отсечка от 4,7 км и да запълни липсващите участъци от предпазните огради около нея.

„Техно-енерджи“ се ангажира да направи пътя за 36 месеца, но преди седмица се наложи Н. Кафелов да раздели условно поръчката на 3 етапа и да отложи третия за по-късно, тъй като все още нямало яснота кога ще дойде финансирането за финалната фаза.

Фирма „Техно-енерджи“ е един от големите играчи през последните години на строителния пазар. Според одитен доклад на Министерството на образованието от миналата година тя е спечелила всичките поръчки за строителство на Медицинския университет при управлението на предишния му ректор проф. Ваньо Митев. Само за университета в периода 2014-2016 г. фирмата е извършила дейности за общо 26.5 млн. лв.

„Техно-енерджи“ е част от групата на собствениците на „Вайс профил“ Д. Хрусафов и Х. Кулов, а възходът й започва по времето на управлението на Тройната коалиция, когато спечели множество обществени поръчки на общини и държавни институции, включително и на Народното събрание. Сред мегапроектите й е този за водния цикъл на Созопол за 3,3 млн. лв.

В Благоевград преди 3 години фирмата санира І корпус на ЮЗУ, а това лято се прочу с рухналото скеле от блок в центъра на града, заради което получи 6 акта – 2 за констатирани нарушения във връзка с неспазване нормите за безопасност при монтажа и експлоатацията на фасадните скелета и 4 за работа без трудов договор. Вчера пък покривът на същия блок протече

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *