Братът на благоевградския депутат Н. Бошкилов – Венелин, спаси 36 000 лв. от ДФЗ

Благоевградчанинът Венелин Бошкилов, който е брат на депутата от БСП Николай Бошкилов и на бившия експерт в ДФЗ Валентин Бошкилов, спечели делото, заведено срещу фонд „Земеделие“, което искаше от него да върне  отпуснати  средства по Европейски инвестиционен проект за развитие на семейната винарна.

С Решение №1830 от 27.11.2020 г. Административен съд – Благоевград уважи жалбата на Бошкилов и отхвърли изцяло като незаконосъобразен издадения от фонда акт.

Фонд „Земеделие“ санкционира Венелин Бошкилов на 02.03.2020 г. след проверка във винарната край Благоевград и разпорежда връщане на отпуснатите 36 048 лв. по Европейски инвестиционен проект, мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства“ от ПРСР 2007 – 2013 г., реализиран в края на 2015 г. Мотивът за акта е, че Бошкилов не е изпълнил изцяло проекта, според който парите били за купуване на нова земеделска техника – трактор и прикачен инвентар към него. От фонда твърдят още, че той не е изпълнил и прогнозните финансови показатели за 2016, 2017 и 2018 г., заложени в бизнес плана му за развитие на стопанството, а само около 11% от тях , което го прави „икономически неустойчиво“. Бошкилов обаче е представил експертизи, че тракторът и инвентарът са налице, а винарната през въпросните 3 години е завършила счетоводно дейността си на нетна печалба, като финансовите показатели са изпълнени на 42% и за този процент изпълнение не се налага такава по вид и размер санкция.

Според съда няма нарушение на поетите договорни, нормативни и правни отношения от Венелин Бошкилов, представляващи основание фондът да поиска връщане на изплатените вече 36 048 лв., дори  оспореният акт е издаден незаконосъобразен, тъй като експертите от фонда объркали номера на договора му за европейско финансиране.

ДФЗ е осъден от Административен съд – Благоевград да заплати на Бошкилов 2310 лв. съдебни разноски по делото.

Решението на съда може да се обжалва във ВАС в 14-дневен срок.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *