Братята от манастира „Благовещение” край Копиловци препречиха пътя на бившия игумен Касиан да влезе в обителта

Монасите от манастира “Благовещение” край кюстендилското с. Копиловци сътвориха нов скандал вчера, като оставиха на дъжда  миряни заедно с бившия игумен на обителта отец Касиан /68 г./. Те не ги допуснаха да влязат в църквата.

Скандалите в манастира продължават от почти година. В резултат Негово Високоподобие се премести в другото си духовно убежище – черквата „Св. Йоан Предтеча“ в с. Жабляно. Монашеското братство прогони игумена си с мотива, че той трябвало да се пенсионира. На събрание се избра нов игумен и обявиха отец Касиан за отцепник, въпреки че именно той  създаде манастира върху свои наследствени земи.
В неделя Касиан се опита да встъпи в длъжността си като законен игумен на манастира, но не беше допуснат от монасите.  Доскорошният игумен беше подкрепен и от миряни, а в негова подкрепа са се подписали 300 души от селото.

 „За съжаление, създадохме съблазън сред хората, вместо да бъдем за пример. Канонът и висшестоящата църковна власт, законите на църквата повеляват аз да си встъпя в длъжността на законен игумен на манастира „Благовещение” в село Копиловци. Моите противници са запознати с това, което казва канонът. Друг е въпросът доколко искат да изпълнят това. Някои от хората, които ме подкрепят, са дошли тук още през 2008 година, а някои и преди това. Борбата започна от 90-та година, докато получим разрешително за строеж. Това разрешително беше извоювано много тежко, даже беше свръхчудо. Всичко това се знае от хората, затова са събрани са над 300 подписа в моя подкрепа. Хората ме искат, без да агитирам никого, създаден е инициативен комитет, проектантският колектив, който направи безплатно проекта на храма, спонсори, дарители на земя влизат в този комитет”, заяви игумен Касиан.

Той уточни, че манастирът е място, където живеят монаси и спазват монашеските устави. „Светият Синод е с положително отношение, но има една малка подробност, която обръща колата. И това съм го казал публично и писмено. Светият Синод по канон се отдели от нас, а не ние от тях”,  уточни Касиан.

 „Касиан прави провокация. Иска да се върне като игумен, само че според каноните не може. Винаги е добре дошъл и ние никога не сме го гонили. Може да влезе само той. Искаме да обявим, че ние няма да възпрепятстваме правото на отец Касиан да влезе в манастира, защото ние бихме го приели като брат на манастира, ако той застане в тази си позиция, когато написа това писмо. След това в жаблянския манастир имаше обща среща събор, той прие избора на отец Климент. Даже е записано. Вратите на храма са отворени само за Касиан, но като монах”, уточниха от братството и заявиха, че църквата е затворена по настояване на игумена, той взимал решенията.

„Това е лъжа”, прекъсна го Касиан. „Вашите духовни престъпления са опасни за душите и спасението. Имаме право да се разграничим”, каза бившият игумен.

„Това е една демонстрация, не искаме духовната обител да става място, където да се развиват подобни действа. Целта на това нещо е Касиан да се реабилитира, той се отказа от игуменския пост, на манастирско събрание избрахме отец Климент за нов игумен. Тогава Касиан каза пред всички братя, че се радва, че се отказва. Сега изведнъж  реши да тръгне да се бори с нас”, казаха представители на братството.

 „Вие въвличате хората в тази жестокост. Защо го наричате блудник. Няма ли да кажете за подигравките на отец Василий спрямо Касиан.  Дъщеря ми беше кръстена в този манастир, аз съм духовно свързана с него”, гневеше се мирянка, дошла в подкрепа на прогонения игумен.

В началото монасите от Копиловци се прочуха с чистата си православна вяра и неуморен земеделски труд, със средствата от които изградиха манастира върху 9,5 дка земя. Заедно с прилежащата площ манастирът е разположен на терен от около 100 дка.
Монашеското братство от с. Копиловци беше известно и с това, че не признава промяната на календара от 1968 година и се придържа по стария църковен канон. „Преди известно време бях ръкоположен за епископ от едни неканонични хора. Излъгаха ме и аз свалих короната. В момента намерих изход, намерих легитимен синод, с който контактувам. Това е Руската православна автономна църква, която е позната по целия свят. Те знаят за моя проблем и ми дадоха канонични права, но братята не ги признават, защото не им харесва“, не скрива разочарованието си Касиан.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *