Британските депутати гласуват сделката за BREXIT в сряда

След като вчера Великобритания и ЕС постигнаха „историческа сделка“ за бъдещите си търговски отношения след BREXIT, днес се появяват все повече подробности от документа, който трябва да бъде одобрен от депутатите и от двете страни. Това трябва да се случи по възможност до края на годината, когато изтича „преходния период“.

В коледния ден главният европейски преговарящ Мишел Барние ще запознае европейските дипломати със споразумението, постигнато след месеци на отчаяни преговори за риболовните права и бизнес правилата.

Във Великобритания депутатите са в очакване да видят пълния текст преди гласуването в Камарата на общините, насрочено за 30 декември. Лейбъристите в опозиция заявиха, че споразумението е много „рехаво“, но ще го подкрепят, защото е единствената алтернатива на BREXIT без сделка, което означава, че дори и някои брекзитиъри да смятат, че има още какво да се желае по отношение на зависимостта от Брюксел, то ще бъде одобрено в парламента.

Гласуване предстои и в Европейския парламент, но това едва ли ще стане до края на годината, така че прилагането на споразумението ще бъде условно до одобряването му.

Британското правителство публикува на интернет страницата си резюме от 34 страници на документа, който е  над 1500 страници, като в най-скоро време се очаква публикуването на пълната версия. А във видеопослание снощи премиерът Борис Джонсън размаха копие от споразумението с думите, че това е „малък коледен подарък за всеки, който иска до прочете нещо след коледния обяд“, пише Нова тв.

Въпреки че и двете страни си отдъхнаха с облекчение след постигането на сделка, поради напредналото време на хората и на бизнеса не остава много време да се подготвят за промените от 1 януари, които означават край на свободното движение и създаване на два отделни пазара. Чрез сделката се избягват митата и квотите, но пък влиза в сила сложна бюрократична система за проверка на преминаващите стоки.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *