Британските депутати одобриха сделката с ЕС след Brexit

Британската Камара на общините одобри сделката за бъдещите отношения с Европейския съюз след Brexit. Това се доказва от резултатите от гласуването на едноименния законопроект, проведено днес.

Законопроектът, част от който е споменатото споразумение, беше приет на второ четене с подкрепата на 521 народни представители, а 73 депутати бяха против. Сега той трябва да премине на трето четене, но е вероятно да стане официален, тъй като управляващата Консервативна партия и опозиционната Лейбъристка вече обявиха предварително, че ще подкрепят сделката. След това документът трябва да отиде при членовете на горната Камара на лордовете.

Британските депутати гласуваха в подкрепа на търговската сделка, въпреки скептицизма на либералните демократи, шотландските националисти и останалите от Лейбъристката партия.

Премиерът Борис Джонсън заяви на специално свикано заседание на парламента, че Великобритания трябва да работи “ръка за ръка” с ЕС, като същевременно запази собствения си суверенитет.

Той заяви: “BREXIT не е край, а начало. Отговорността сега е на всички нас да използваме по най-добрия начин силите, които си възвръщаме, инструментите, които вземаме обратно в ръцете си.”

Търговската сделка беше окончателно договорена в навечерието на Коледа след месеци на преговори. След гласуването на депутатите обаче, законопроектът ще трябва да бъде одобрен от Камарата на лордовете и може да стане закон едва около полунощ. Това ще означава, че търговията за повече от 1 трилион щатски долара между Обединеното кралство и ЕС може да продължи без необходимост от мита.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *