Броенето на бюлетини в САЩ продължава

Джо Байдън е все по-близо до победата на президентските избори в САЩ. Кандидатът на демократите води в четири от петте щата, в които броенето на бюлетините продължава. Никой не се наема с прогноза кога всички бюлетини, изпратени по пощата, ще бъдат обработени.

Байдън отново призова привържениците си към търпение, докато Доналд Тръмп не се е появявал пред медии и коментира ситуацията само в социалните мрежи.

Кандидатът на демократите Джо Байдън, който се приближава към победа в изборната битка с Доналд Тръмп, се обърна отново към американците и ги призова да запазят спокойствие. Байдън изрази увереност, че ще спечели. „Все още нямаме обявена окончателна победа, но числата са ясни и категорични: ние ще спечелим това състезание. Погледнете какво се случва от вчера насам!”, каза той.

Действително, след обрата в петък, Джо Байдън продължава да води, макар и с малка преднина в четири от петте щата, където преброяването продължава – Пенсилвания, Джорджия, Аризона и Невада. Байдън посочи най-острите проблеми, с които смята да се заеме от първия си ден в Белия дом. „Това, което става ясно с всеки изминал час е, че рекорден брой американци, от всички раси, изповедания и религии, избраха промяната. Те ни дадоха мандат да работим по въпроси като COVID-19, икономиката, климатичните промени и системния расизъм”, каза той.

Доналд Тръмп реагира в Twitter и предупреди своя съперник да не прибързва. „Джо Байдън не трябва неправомерно да претендира, че вече е избран за президент. Аз също мога да предявя такава претенция. Юридическият процес едва сега започва”, написа той.

От щаба на републиканците обявиха, че са готови за дълга съдебна битка. „Националният комитет на Републиканската партия е разположил юридически екипи в четири щата. Нещата, за които настояваме, са прозрачност, гарантиране достъпа на наблюдатели до преброяването, както и да ни се даде време да проследим нередностите”, заяви Рона Макданиъл – председател на Националния комитет на Републиканската партия.

Освен заради продължаващото преброяване, изходът от вота ще се забави и заради съдебни битки, които готвят Тръмп и републиканците.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *