Бронзовият медалист от Пекин 2008, борецът от петричкото село Самуилово К. Терзиев, запали олимпийския огън в Благоевград

Бронзовият медалист по свободна борба от олимпиадата в Пекин 2008 Кирил Терзиев запали символично олимпийския огън в Благоевград и даде старт на факелното бягане, с което бе отбелязан Международният олимпийски ден и Деня на българския олимпиец. Участниците в събитието приветства председателят на Олимпийски клуб – Благоевград доц. д-р Даниела Томова, която е зам. декан на Факултета по педагогика в ЮЗУ и ръководител на катедра ТМФВ /Теория и методика на физическото възпитание/. Тя изтъкна, че пробегът няма състезателен характер и идеята е повече хора да се докоснат до символа и олимпийските игри, тичайки и предавайки си огъня по трасето.

От името на Националната олимпийска академия любителите на спорта поздрави и проф. д-р Атанас Георгиев, преподавател в Югозападния университет и почетен председател на Българската федерация по ориентиране.

В бягането – една обиколка на езерото в парк Бачиново, се включиха над 60 студенти от специалностите „Физическо възпитание и спорт“ и „Спорт“, докторанти, преподаватели от ЮЗУ, ученици, учители по ФВС.

Участниците в кроса получаха специални тениски с  олимпийската емблема, осигурени от МОК и БОК,  както и международен олимпийски сертификат, подписан от президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах и председателя на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова.

На финала на събитието К. Терзиев отдели време и се снима с всички желаещи, като им честити празника.

„За мен е чест да запаля олимпийския огън, още повече че като човек от този край съм съпричастен към олимпийския клуб и се чувствам част от спортната общност”, сподели борецът, който е родом от петричкото село Самуилово.

В разговор с репортер на „Струма“ той разказа, че макар вече да не се занимава професионално със спорт, продължава да поддържа формата си с кросове, фитнес и, разбира се, с борба. „Спортът е здраве. Затова призовавам всички подрастващи да прекарват по-малко време пред компютрите и повече да спортуват, независимо какво. Със стоене пред компютъра шампион не сте става!“, заяви К. Терзиев.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *