Брюкселски екип на ОLAF пристига в Петрич, започва разследване на сигнала за реконструкцията на несъществуваща сграда в градския парк

След два дни в 9.00 ч. сутринта в РУП – Петрич пристига разследващ екип от Европейската служба за борба с измамите /ОLAF/, за да разследва обществената поръчка за новия градски музей в парка, която бе обявена „за реконструкция на сграда“, каквато в действителност не съществува.

Екипът е от Дирекция Б, разследвания II, Отдел Б.5 Земеделски и структурни фондове III на ОLAF, той ще пристигне на 13 февруари в 9 часа и ще остане в Петрич до 15.02.2020 г. През това време ще бъдат разпитани всичките участници в обществената поръчка – представители на община Петрич, най-вероятно кметът на града Димитър Бръчков, технически лица, направили огледа на „сградата“ преди обявяването на обществената поръчка, фирмата, която спечели поръчката и вече почти е изградила музея, надзорната фирма, както и представители на програмата за трансгранично сътрудничество „ИНТЕРРЕГ V-А Гърция-България 2014-2020“, която финансира част от строителството на музея.

Чрез Дирекция ,,Защита на финансовите интереси на Европейския съюз” (ДАФКОС) към МВР разследващият екип вече е изпратил първата си покана за среща утре в 9.00 часа. Тя е с автора на сигнала, заради чието разследване специалистите идват от Брюксел в южната община. Тъй като от ОLAF са изпратили дълга декларация за поверителност и настойчиво съветват поканения да пази личните си данни, ще напишем инициалите му Г. И., макар всички в Петрич да знаят кой стои зад тях. В поканата си до него борещият се с измамите в Европа екип е уточнил, че ще проведат събеседването си на български, но ако той има предпочитания към друг европейски език, може да го посочи седмица по-рано, за да му бъде осигурен преводач. По време на събеседването петричанинът ще може да представи своето становище по въпроса, предмет на разследване, като си запазва правото да не дава показания срещу себе си.

Сигналът на Г.И. от 1 април 2019 г. бе адресиран освен до ОLAF, още до Главна прокуратура, Специализираната прокуратура, премиера Бойко Борисов, „ИНТЕРРЕГ V-А Гърция-България 2014-2020“ и РДНСК. Той бе направен по публикуваната на страницата на община Петрич обществена поръчка, снимки и картографска карта на местността, показваща, че на мястото, където трябва да се реконструира стара сграда, такава не съществува.

Припомняме, че община Петрич сключи договор №26/22.02.2019 за ремонта на несъществуващата сграда на стойност 1,48 млн. лв.,  осигурени по договор за субсидия №В2.6с.11 от 01.09.2017 г. по програма за сътрудничество „Interreg V-A Гърция-България 2014-2020 г.”, Приоритетна ос 2: Устойчив и приспособим към климата трансграничен регион, и от бюджета на община Петрич за 2018 г. Целта на сътрудничеството със Серес е създаване на два културни центъра с европейско значение, които включват две сгради – една в Петрич и една в Серес. За място в Петрич бе определен новият градски парк. Музеят е проектиран на два етажа с малък сутерен и застроена квадратура от 1190 кв.м. Източно от музейната сграда ще има паркинг със 105 паркоместа, а срещу него – малък площад с водни площи и посетителски център. Общата стойност на разходите за реконструкцията е 719 878,74 евро (с ДДС), от които 575 300,35 евро, осигурени с финансиране по проекта, и 144 578,39 евро, които следва да бъдат осигурени от общинския бюджет на Петрич.

След доста перипетии по обжалване и спиране на поръчката столичната фирма ВХД АД на Момчил Борисов пое изпълнението на реконструкцията, поради което те също ще бъдат разпитвани през следващите 3 дни от ОLAF. Изпълнителят трябва да каже имало ли е въобще сграда или части от нея, за да се приеме, че става въпрос за реконструкция, или новата сграда е издигната от нулата.

Според кмета Димитър Бръчков в документите ясно пише, че реконструкцията се прави около останала стена от стара сграда. Той не отрича, че стената е бутната, макар че според заместник-кметицата Минка Салагьорова тя паднала сама от лошите метеорологични условия и от детонации вследствие строителни дейности наоколо.

Главният архитект на общината Владимир Митрев, който също ще бъде разпитван, обаче е на мнение, че сградата е имала разрешение за реконструкция, но ако стената е премахната, то разрешението категорично е загубило своето действие, дори и ако община Петрич изпълни намерението, след като музеят бъде построен, до него да бъде възстановена тухлената стена в оригиналния й вид, за да пресъздава връзката между настояще и бъдеще.

Условието музей в Петрич да бъде направен след реконструкция на съществуваща сграда, а не върху гол терен, бе залегнало в проекта и от него зависеше европейското му финансиране.

Преди ОLAF на сигнала на Г.И. реагира само Главна прокуратура, водена тогава от Сотир Цацаров, която на 1 юли 2019 г. образува досъдебно производство, но до момента няма яснота на какъв етап е разследването по преписката.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *