Брюкселското зеле е полезно при куп болести, вижте кои са те

Брюкселското зеле е от групата кръстоцветни зеленчуци. То е много богато на фибри, витамини и минерали, а е с ниско съдържание на калории. В него се откриват фолат и манган. Зеленчукът е богат и на антиоксиданти, намаляващи оксидативния стрес в клетките.
Консумацията на брюкселското зеле може да предпази от рак. Някои проучвания показват, че високите нива на антиоксиданти в зеленчука могат да помогнат за предпазване от колоректален рак. Според изследователи съединения в  брюкселското зеле намаляват възпалението, което причинява заболявания като рак, но и диабет и сърдечни заболявания.
Брюкселсоко зеле е изключително богато на витамин К, който е от съществено значение за образуването на кръвни съсиреци, които спират кървенето. Витамин К играе роля в растежа на костите и може да предпази от остеопороза, състояние, характеризиращо се с прогресивна костна загуба. В проучване се установява, че витамин К увеличава здравината на костите и намалява риска от фрактура на костите при жени в менопауза.
Брюкселсоко зеле е с високо съдържание на витамин С. То осигурява 81% от дневните нужди от витамина. Той е важен за растежа и възстановяването на тъканите в тялото, но също така повишава имунната система. В преглед, включващ 11 000 участници, се открива, че витамин С намалява тежестта на обикновената настинка и намалява нейната продължителност средно с 8% при възрастните. Съединенията в брюкселското зеле също така помагат за изхвърлянето на вредните химикали от тялото.
Тези, които не консумират риба и морски дарове, приемът на омега-3 може да бъде по-ограничен. Брюкселското зеле е един от най-добрите източници на омега-3 мастни киселини. 78 г порция варено брюкселско зеле включва 135 мг алфа-линоленова киселина, вид омега-3 киселина. Доказано е, че киселините намаляват триглицеридите в кръвта, забавят когнитивния спад и намаляват инсулиновата резистентност. Включването на няколко порции брюкселско зеле всяка седмица може да помогне за лесното набавяне на омега-3 киселини, като 78 г порция от зеленчуците осигурява 12% от дневната нужда за жените и 8.5% за мъжете.
Брюкселсоко зеле е здравословно допълнение към всяко хранене и лесно се включва в салатите и гарнитурите.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *