Брюксел продължава да следи протестите у нас

Актуалната ситуация и събитията от последните седмици в България бяха обсъдени в Брюксел от Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права, която е част от правната комисия в Европарламента.

Дискусията е организирана от Европейския парламент по предложение на главния прокурор Иван Гешев за обсъждане на актуалните предизвикателства пред Прокуратурата на Република България в контекста на засилен политически и медиен натиск.

Евродепутатите изслушаха външния министър Екатерина Захариева, зам.-министъра на правосъдието Десислава Ахланова, зам.-главния прокурор Красимира Филипова, представители на неправителствени организации и медии.

Наблюдението на групата върху България ще продължи, каза за “По света и у нас” председателката й Софи инт Велд. Тя уточни, че много въпроси не са получили отговори и затова ще бъдат изпратени писмени запитвания до българските институции, конкретно правителството и главния прокурор с молба да получат повече информация.

“По Конституция прокуратурата е единна, но не и централизирана. Единственото подчинение, което се дължи от прокурорите, е подчинението на закона. Те не са в йерархични отношения нито с главния прокурор, нито с административните си ръководители., каза  по време на дискусията зам.-главният прокурор Красимира Филипова.

От Европарламента не съобщиха подробности, защото изслушването беше закрито. Групата разглежда случаи на заплахи за демокрацията, върховенството на закона и основните права, както и борбата с корупцията в страните – членки.Копирано от standartnews.com

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *