HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

БСП депутатът Н. Бошкилов назначи за свой сътрудник в НС най-големия си вътрешнопартиен опонент

Благоевградският депутат от „БСП за България” Николай Бошкилов назначи за свой нещатен сътрудник в парламента смятания доскоро за негов пръв вътрешнополитически опонент – ексдепутата и бивш местен лидер на столетницата Емил Страхилов Костадинов. Костадинов ще го съветва по въпросите на местната политика и законодателството.

Със стратегическото назначение на практика Бошкилов затвърждава поетата от новото ръководство на БСП партийна линия за потушаване на вътрешните конфликти и обединяване на досегашните партийни крила в БСП. Предвид 2-та депутатски мандата на инж. Е. Костадинов – в 36-о и 37-о, с привличането му като сътрудник Бошкилов, който е новак в НС, ще може да разчита на компетентна парламентарна помощ.

Със сътрудник вече е още един депутат от Пиринско – Александър Мацурев от ГЕРБ, досегашен заместник-кмет на Банско. 34-годишният Мацурев, който също е „заек“ в парламента, ще разчита на досегашния си пряк шеф – кмета Георги Иванов Икономов, за съвети в областта на регионалната политика. Освен че се познават добре от съвместната си работа в изпълнителната власт на планинската община, Икономов ще е полезен на младия депутат и с чисто парламентарни съвети, тъй като самият той бе депутат в 41-о НС.

Народният избраник от БСП в Кюстендил – дупничанинът Иван Ибришимов, се е спрял на един много интересен помощник – доц. д-р Асен Златев. 69-годишният пневмолог, който е роден в Добринище, е началник Клиника по неспецифични белодробни болести към СБАЛББ „Св. София” и освен като медицински капацитет е известен и с богатия си опит в законодателната и изпълнителната власт – беше депутат в VІІ Велико НС, парламентарен секретар и началник кабинет в Министерството на здравеопазването, общински съветник в СОС и изпълнителен директор на Александровска болница.

Депутатът от ГЕРБ в Перник Александър Александров също ще има съветник от областта на здравеопазването, и то не кой да е, а бившият директор на МБАЛ „Рахила Ангелова“ в Перник д-р Вяра Церовска, която е и областен координатор на ГЕРБ. Съвети в областта на здравеопазването и социалната политика на Александров ще дава още една дама – Росица Рангелова, която е главен експерт в пернишката областна администрация. Самият Александров е лекар, специалист „Уши, нос и гърло“, а преди това беше областен управител на Перник.

Според правилника на Народното събрание всеки депутат има право на до трима сътрудници, на които се плаща от прословутите безотчетни две трети над основната депутатска заплата по перо „Допълнителни разходи“.

Нещатен сътрудник в новия парламент става и бившият зам. министър на правосъдието, член на ЦИК и кандидат за депутат от ДПС – Благоевград на тазгодишните избори Сабрие Сапунджиева. Тя е избрана от зам. председателя на групата на Движението Хамид Хамид, когото ще съветва по правни въпроси. Хамид до момента всъщност е единственият депутат, назначил си 3-ма съветници – освен Сапунджиева Любомир Драгомиров Йосифов от Асоциацията на полицейските началници ще го съветва по въпросите на вътрешната сигурност, а кметът на Каолиново Нида Намъков Ахмедов ще е спецът в екипа му по регионална политика.

Срок за назначаване на нещатните сътрудници няма, а и много от депутатите изобщо прескачат тази възможност да получават срещу заплащане съвети от външни лица, което всъщност им пести сериозна сума.

Запознати с правилата в парламента обаче разкриха, че не винаги става въпрос за съвети срещу заплащане. Някои стават нещатни сътрудници не заради парите, а за да имат постоянен достъп до парламента и да ползват останалите привилегии, които им дава картата за нещатен сътрудник.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *