БСП и ИТН издигат кандидати за кмет на Церово, изборите в селото най-вероятно 2 в 1 заедно с частичния вот в Благоевград на 27 юни

Общинската избирателна комисия в Благоевград вчера изпрати по електронен път уведомление до Централната избирателна комисия, че трябва да предложи на президента Румен Радев да насрочи частичен избор за кмет на благоевградското с. Церово. Ако в следващите 7 дни ЦИК го направи, а президентът реагира в рамките на позволения му от закона срок от 2 седмици, изборите за Церово ще бъдат насрочени за 27 юни заедно с тези за избор за кмет на община Благоевград. При това положение следващия месец в с. Церово ще гласуват с 2 бюлетини.

През 2019 г. за кметския стол в селото се състезаваха бившият селски управник Румен Виранов от БЗНС, Иван Саков от ГЕРБ и независимият Лефтер Едипов. Последният спечели изборите на балотаж, но този март почина и мястото остана вакантно. По тази причина на 5 май ОИК прекрати мандата му и веднага след като решението влезе в сила, процедурата за нов частичен вот бе стартирана.

На предстоящия частичен вот обаче кандидаткметската битка се очертава да бъде много по-оспорвана, защото вчера пред „Струма“ и общинският председател на БСП Любен Милев, и областният координатор на „Има такъв народ“ Илко Стоянов заявиха, че със сигурност ще издигнат свои кандидати за кмет на селото.

Изборите за кмет на Благоевград и с. Церово ще бъдат организирани от сегашната Общинска избирателна комисия, която е с мандат до 2023 г. Тя е 13-членна, в ръководството й са Мартин Бусаров като председател, Вилислав Балев и Йордан Симонски като зам. председатели, и Мустафа Сирачки, който бе назначен за секретар.

За разлика от ОИК, Районната избирателна комисия, която ще проведе парламентарните избори на 11 юли, ще бъде нова. За тази събота областният управител Бисер Михайлов е насрочил консултации за състава й. С изключение на секретаря, ръководството на сегашната РИК е същото като на Общинската избирателна комисия, дори 3-ма от членовете – Елена Панчева, Светослава Михайлова и Стоян Терзийски,работят и в двете комисии.

Следваща РИК обаче ще бъде със сериозно обновен състав, защото право да имат представители в нея получиха всички партии, влезли в продължилото работа само месец 45-о НС. Това означава, че освен ГЕРБ-СДС, „БСП за България” и ДПС за места в РИК трябва да се договарят още „Има такъв народ“, „Демократична България” и коалиция „Изправи се! Мутри вън!“. Всички тези партии трябва да си поделят общо 17-те места в РИК, а подялбата ще е на квотен принцип в зависимост от броя на депутатите, които партиите вкараха в досегашния парламент. При това положение коалиция ГЕРБ-СДС ще има 5-има членове, „Има такъв народ” – 4; коалиция „БСП за България” – 3; ДПС и коалиция „Демократична България” – по 2-ма членове, а коалиция „Изправи се! Мутри вън!” – 1 член. Новата РИК трябва да бъде назначена на 22.05.2021 г. за срок до 25.07.2021 г. включително, когато изтичат 14 дни след произвеждане изборите за народни представители.

През част от времето ОИК – Благоевград и новата РИК ще работят успоредно, защото предизборните кампании за частичните местни избори и редовните парламентарни избори ще се застъпят по време.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *