БСП поиска оставката на Боил Банов

След като БСП поиска оставката на министъра на културата Боил Банов, сега призоваваме и Бойко Борисов да му я поиска, защото Банов няма мъжеството да  се оттегли сам от поста си, заради аферата “Ало, Банов съм”, която левицата разкри в началото на 2019 г.  Това поиска в парламента депутатът от БСП Александър Симов, предаде БГНЕС.

“Припомням, че сме сезирали прокуратурата и се надяваме във връзка с новото развитие по случая, прокуратурата да си свърши работата и отново да погледне към този случай”, коментира Симов.

Той припомни, че в началото на годината именно БСП са извадили скандалната афера на културния министър за Ларгото в София, с която той спести над 700 000 лв. на частен предприемач.

“Тогава основното оправдание на Банов беше, че водят дело и вероятно ще го спечелят. Вчера видяхме как точно води дело Министерството на културата. То е изтървало сроковете за обжалване в резултата, на което българският данъкоплатец безвъзвратно губи 700 000 лв. Това действие доказва, че всичко онова, което извадихме като информация и абсолютно вярно”, заяви той и определи това бездействие като скандално, както и като опит да се заметат следите.

Министерството на културата пропусна последния срок да обжалва съдебното решение, с което бе отхвърлена претенцията му за неустойка към строителя на столичното Ларго. Това ставаше ясно от определение на ВКС, с което делото бе окончателно приключено. Това означава, че Министерството на културата не само няма да получи 753 хил. лв. неустойка, но и ще трябва да плати над 73 хил. лв. разноски по делото.

Ремонтът на Ларгото бе повод за скандала, придобив известност като “Ало, Банов съм”. В началото на годината Елена Йончева от БСП оповести записи, от които твърдеше, че става ясно как Банов дава инструкции да се оформят документи, за да не дължат изпълнителите неустойка. Самият Банев няколко пъти заяви, че не може да бъде обвиняван, защото министерството води дела за неустойка. От определението на ВКС става ясно, че МК дори не е спазило срока за обжалване на делото, като последната възможност за това е била на 12 март. От министерството твърдяха, че са подали жалбата по пощата, обаче печатът на писмото е с дата 13 март, и жалбата не е била приета.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *