HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

БСП реши: Лидерите на партията с два мандата, депутатите с лимит от 12 години в парламента

Днес е вторият ден от заседанието на 49-ия конгрес на БСП. Днес според плана от 10 до 14 часа делегатите, които са около 750 души, трябва да обсъждат промените в устава, предложени от лидера на БСП Корнелия Нинова и подкрепени от ръководството на партията.

Конгресът прие ограничението от 12 години за депутат. 532 гласа са били За, а 50-против. Предложението дойде от лидера на БСП Корнелия Нинова. Идеята е да се даде път на младите в политиката, а 12 години са достатъчно на един депутат да бъде в парламента. Тази промяна се очакваше да предизвика напрежение вътре в БСП тъй като така едни знакови лица като Михаил Миков, Ангел Найденов, Атанас Мерджанов и Георги Божинов вече не би трябвало да намерят място в парламента тъй като са прехвърлили лимита от 12 години. Това пък даде повод да се заговори за разчистване на сметки, тъй като тези хора се водят вътрешни опозиционери на Корнелия Нинова.
Другата голяма промяна вече мина с подкрепата на 493-ма делегати, 86 гласуваха против, а 37 се въздържаха. Беше прието лидерът на партията да бъде избиран чрез пряк избор от всички членове на партията с мандат от две години. Този лимит и досега съществуваше, но уставът позволяваше и да не бъде пряко избиран, а според новата промяна задължително ще бъде избиран пряко от всички членове на партията.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *