Топ теми

БСП съветникът Г. Пехливански с актуален въпрос на сесия: Защо няма инвеститори в Дупница, китайци щяха да правят електромобили, друг искаше да строи спа комплекс край Тополница, къде потънаха?

Заседанието на ОбС в Дупница вчера започна с яростна атака срещу кмета Методи Чимев от независимия общински съветник д-р Пламен Соколов. В заседателната зала още щом взе думата, Соколов избухна:

“Категорично заявявам, че ще бия по кметската администрация, но с аргументирани факти! Обръщам се към кмета Методи Чимев – има ли служители на общината, които се ползват с карти за безплатно паркиране в „синята зона” на града? Приключихте ли с ремонта на улиците? Ако е приключил… и преди, и след ремонта те са в окаяно състояние. Някой от общината идвал ли е в старата поликлиника да види какво става? На 4-ти етаж се извършва ремонт, всички отпадъци са натрупани на входа и трудно се влиза в сградата, а вътре има зъболекарски кабинети, идват пациенти, които трудно се придвижват”. Тези въпроси емоционално зададе Пламен Соколов още преди да започне официалното заседание на ОбС.

Медицинският център на съпругата му д-р Кармелита Кацарска се помещава в сградата на старата поликлиника, уточниха по повод питанията съветници.

Кметът на общината М. Чимев не счете за нужно да отговори на зададените въпроси на общинския съветник и сесията продължи.

Една от точките в дневния ред на извънредната сесия беше влизането на община Дупница в организацията за управление на туристически район “Рила-Пирин”. Вчера местните парламентаристи гласуваха офисът на тази организация да бъде в Дупница. В структурата влизат общо 23 общини от Югозапада с център Благоевград. Дейността на този проект е да извършва рекламна дейност на туристически обекти в Югозападна България.

Паметливи граждани си спомниха, че през 2015 г. общинските съветници гласуваха Дупница да влезе в Агенцията за регионална розвитие “Рила”, в която влизаха и общините Самоков, Костенец, Рила и Белово. Общината трябваше да плати 7000 лв. членски внос, но вече две години няма нищо налице от членството в тази агенция.

На заседанието беше приет отчетът на бюджет 2016 на общината, въпреки че петимата съветници от БСП гласуваха „въздържал се”. Бюджетната рамка за 2016 г. на община Дупница е 22 444 000 лв., от които от местни данъци и такси са събрани 7 млн. лв., останалата част от бюджета е държавна субсидия.

На въпрос от залата не е ли имало възможност от тези пари да се задели за подобряване на инфраструктурата на общината, кметът Чимев отговори, че голяма част от тях се харчат целево и почти нищо не остава. “Извършваме асфалтиране на улиците с пари от проекти. Общината не разполага с толкова голям бюджет, за да си позволи подобни разходи. И аз искам улиците да са асфалтирани, но няма достатъчно средства”, заяви кметът.

От заложени 800 000 лв. приходи от продажби на общински имоти през 2016 г. са влезли в касата на общината само 250 000 лв.

Общинският съветник от БСП Георги Пехливански заяви от микрофона: “Поканете премиера да дойде на едно наше заседание. Да види какво политическо спокойствие има в Общински съвет – Дупница. Спокойствието е предпоставка за идването на инвеститори в общината, но тях ги няма. Защо?

При предишния мандат като председател на ОбС Ив. Константинов обеща, че китайци ще строят електромобили в Дупница. Подписа се някакво споразумение, но няма никакъв резултат. Преди две години гласувахме да се даде възможност на голям инвеститор, българин, който дълги години живял в чужбина, да изгради голям спа център край с. Тополница. И от него няма никакви резултати. Дупница има потенциал за инвеститорски намерения. Градът е на кръстопът и това е важен фактор за развитие на икономиката. Ние, общинските съветници, само си говорим на заседанията, а нищо не се случва в града. Младите хора бягат. Няма работа. Собственици на малки магазини се оплакват, че оборотите им падат наполовина. Дупничани нямат пари да пазаруват. И този малък бизнес ще замре. Масово ще фалират магазинчета и малки кафенета”, прогнозира Георги Пехливански.

На вчерашното заседание общинските съветници дадоха съгласието си да има маломерни паралелки в селските училища в селата Крайници, Яхиново и Самораново.

Средносрочният бюджет на община Дупница за периода 2018-2020 г. беше гласуван без дебати.

НАТАЛИЯ ПЕТРОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *