Бум на проби за РСR тестове в Благоевград заради почивки в Гърция

Бум на проби за PCR тестове за коронавирус отчитат през последните дни в микролабораториите в Благоевград. Напливът е основно заради почивките на море в Гърция, след като властите допускат през ГКПП – Промахон туристи само с отрицателни тестове, направени 72 часа преди пътуването.

„От няколко дни правим между 200 и 300 проби дневно, което е с 30-40%  повече. Тестовете стават готови до 48 часа, предлагаме и бланки с превод на английски, каквото изискване бе въведено от гръцките власти”, съобщиха от частна сертифицирана лаборатория в Благоевград. Цената на един тест е 100 лв., както е от началото на пандемията. Толкова е и цената на теста за Ковид-19 и в клиничната лаборатория на МБАЛ -Благоевград, която бе разкрита, след като депутатът Делян Пеевски дари апарат за PCR изследвания. Разликата е, че в нея пробите стават готови за 4 часа, в рамките на деня.

„През последните дни има увеличение на пробите на лица, които отиват на почивка в Гърция. Днес направихме 20 платени проби, утре са 15. Отделно от това взимаме проби и на болни с коронавирус, така че на ден не падаме под 50 проби”, обясни шефката на клиничната лаборатория към МБАЛ – Благоевград д-р Цветанка Иванова, която е единственият вирусолог в Пиринско. В лабораторията на МБАЛ се предлагат и бланки на английски език, които са преведени от нея и съпруга и д-р Венцислав Даскалов, който е общопрактикуващ лекар в Американския университет. В частната и държавната клинична лаборатория не се правят семейните тестове, така наречените пул тестове. Тази методика се прилага в някои софийски лаборатории, като един тест на човек от фамилията излиза 45 лв. Резултатът става готов не за 2, а за 5 дни. Платените PCR тестовете и усложненото преминаване през гръцката граница се отрази негативно на интересите на българите, които имат къщи за гости и туристически бизнес в Гърция.

„Хотелът ми е празен. На плажа в Тузла няма българи” , каза благоевградският общински съветник Мирослав Чолев, който има апарт хотел там. По думите му  гърците се страхуват и гледат на българите като прокажени след информацията за 300 заразени дневно. „В Гърция овладяха положението с коронавируса. Там има по 10 човека на ден в цялата страна. Надявам се на 29 юли да отменят задължителните тестове на границата с България, поне така казват засега гръцките власти. Дано не ги удължат, защото ще провалят сезона. Гърците няма да загубят, защото със сигурност ще искат финансиране от ЕС за преодоляване на икономическата криза. Губещите ще бъдат такива като мене, които разчитат на този бизнес през лятото”, добави Мирослав Чолев.  Като алтернативенпример той посочи  Румъния, в която тестовете за коронавирус са безплатни, ако покажеш резервация за почивка в Гърция.

Все още няма резултат от масовото тестване на 1300 работници от шивашката фабрика „Пирин текс“ в Гоце Делчев. Първата серия на 700 бе направена в събота, а втората в понеделник.

„При нас е голямо напрежение, защото все още нямаме междинни резултати. Очаквахме първите да станат готови в понеделник, но още не сме уведомени от лабораторията“, заяви днес за „Струма“ собственикът на фабриката, германският бизнесмен Бертрам Ролман. Предприятието бе затворено миналия петък, след като двама работници, излезли в болнични, се оказаха с положителни проби за коронавирус. Те бяха приети в инфекциозното отделение на гоцеделчевската болница, след което се оказа, че други двама работници, които също били преди в болнични, са с коронаинфекция. Ситуацията в инфекциозното отделение на МБАЛ – Благоевград остава непроменена. Там няма свободни легла, веднага след като едни пациенти се изпишат, постъпват други. В понеделник са настанени нови двама, след като пробите им са били положителни. Във вътрешно, което стана второ Ковид отделение, днес имаше 4 хоспитализирани с коронавирус, като последните двама са приети в понеделник вечерта. Лекарите се надяват да намалеят случаите на коронавирус.

„За изминалата седмица в област Благоевград 68 лица са потвърдени с Covid-19, преди 2 седмици те бяха 38, от тях 31 са от областния център. От началото на пандемията до момента случаите са 288 в цялата област, от тях под домашна карантина са 238, хоспитализирани са 35 лица, на интензивно лечение са 3-ма, починалите са 12“, това е обобщената статистика на РЗИ – Благоевград.

Високия брой инфектирани в Благоевград за изминалата седмица д-р Мончева, директор на „Надзор на заразните болести” в РЗИ, обясни с неспазването на противоепидемичните мерки. „Трябва строго да съблюдаваме противоепидемичните мерки и да се самоконтролираме. Да не се самоуспокояваме, защото вирусът е сред нас. Който не спазва мерките, рано или късно се разболява“, категорична е РЗИ специалистът.

Днес от Единния информационен портал обявиха два нови случая на заразени в Благоевградска област.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *