БУНТ СРЕЩУ ЗАМЪРСИТЕЛИ! Благоевградчани излизат в четвъртък на протест срещу мръсния въздух, искат денонощен контрол на биотец „Рубин“ и фабриката за пелети в Старо Струмско

Благоевградчани излизат на протест срещу замърсителите на въздуха в областния център на Пиринско. В четвъртък в 12 часа на обяд недоволните се събират на площад „Македония“, откъдето в шествие ще излеят гнева си пред кметството. Сред инициаторите на протеста са Сергей Лазаров и Спас Петков, които обявиха, че акцията е на Сдружение за Благоевград „Чист въздух“.

„Въпросът за чистия въздух трябва да бъде разрешен! От производства, които замърсяват целия град и които имат само по 5 човека персонал, общината ни няма нужда“, категоричен бе Сергей Лазаров. „Градът ни има нужда от големи производства, които да дадат хляб и поминък на хората, не от замърсители като биотец „Рубин“. Те са най-големият замърсител, а на второ място са производителите на пелети в Старо Струмско”,обясни С. Лазаров.

Според него проблемът със замърсяването в района на Старо Струмско не опира до промяна на зонирането, което в момента е фиксирано като смесено за жилищно и промишлено строителство. „Не ми е ясно как са преценили в зона, в която има жилищни сгради, да се разрешава и подобно производство. Иван Чапов също произвежда пелети, но неговото производство не замърсява околната среда. Институциите твърдят, че всичко е наред с въпросните две производства, а всички виждаме, че не е така. Затова хората ще питат дали не се взимат пари „под масата”. Докога РИОСВ ще разрешават на всички да си правят каквото си искат? За обикновените хора остават само данъци и такси за сметка на тези производители“, гневи се Лазаров, който посочи, че от 5 години поставя проблема за чистия въздух в Благоевград, но реални мерки до момента никой не взима.

„Искаме или собствениците на предприятията да се задължат да монтират филтри, или производствата да се затворят. Не може собственикът на биотец „Рубин” да докарва от Северна България люспите от семките, а през нощта да гори пластмаса и институциите да си затварят очите с години! Проблемът е, че проверките се правят само през деня и не може за сметка на такива производители хората да плащат със здравето си. Те трябва да се изместят далеч от жилищната зона, да са отдалечени от градовете или да се принудят да изчистят  производството си! Ако пробите на контролиращите органи, че няма замърсяване са верни, няма как да се получат саждите, които покриват всичко наоколо, а по колите да се сляга по 1 см чернилка! Искаме всички контролни органи, които твърдят, че работата на биотец „Рубин“ е в нормите, да ни обяснят как през деня няма сажди, а през нощта е пълно?! Не може ние като държава да плащаме тока от биотеца по 1,20 лв., а той да замърсява целия град! Няма как това да продължава, нещата вече са много сериозни !“, категоричен е Сергей Лазаров и допълва: „Само ще предупредя, че не искаме от БСП и ВМРО да поемат протеста, защото ще бъдат изхвърлени“. 

Организаторите очакват от 200 до 500 души да се присъединят към каузата за по-чист въздух в Благоевград. Те отбелязаха, че протестът е срещу всички замърсители в общината.

„Не може производителят на кучешки храни в бившата сграда на Трудови войски след Покровнишки мост да не спазва никакви правила и да мирише на километър наоколо на екарисаж! Ние не сме срещу инициативните хора, които искат да развиват производство, но да си монтират пароуловители и пречиствателни филтри, така че да не страда целият град. Не искаме инвеститори, които дават работа на 5 човека, а тровят десетки хиляди!“, категоричен бе Лазаров.

„Подобни обвинения, че горим пластмаси през нощта, е, меко казано, несериозно“, коментира собственикът на биотец „Рубин“ Илиян Личев и обясни: „Проблемът със замърсения въздух в Благоевград идва от фабриката за пелети в Струмско, чийто пушек се разстила по цялата магистрала. Нашият дим не достига и на 10 м от фабриката ни! И дума не може да става, че замърсяваме града. Хората на наш гръб искат да правят имидж, явно искат да спрат едно от малкото работещи предприятия в Благоевград, от което се хранят 30 човека. Ние горим биомаса, около 6000 тона на година е слънчогледова люспа, която изгаряме, и ми е много интересно всички, които ни нападат, че горим пластмаса, да дойдат на място и да ни покажат как става това. При нас всичко е автоматично, биомасата пътува с пневматичен транспорт, разтоварва се в силоз и пак с пневматичен транспорт отива в паро-котелната централа. Наистина ми е любопитно да ми покажат как бих могъл да сложа пластмаса да горя, тъй като технически такава възможност изобщо няма! Като се запали пластмаса или гума, има черен пушек, който ще одими половината квартал, а димът от нашия комин е в обсег само до 1-2 метра, при това е бял. Предприятието ни е едно от най-модерните в България за изгаряне на биомаса и ако благоевградчани ще се успокоят, от 1 март 2020 г. тук ще имаме и първия водороден генератор в Благоевград за спомагане на изгарянето. По информация на чуждестранните ни партньори, от които го закупуваме, с монтирането му от комина няма да се вижда дори и пушек. Ще ви направя видеоклипове да видите какъв дим излиза и че той е по-малко от дима на една кооперация сега в зимния сезон в Благоевград. Големият куриоз е, че всички сервизи в Благоевград се отопляват на масло, ако видим в ромската махала какво се случва след 18 часа, ще имаме сериозна тема за разговор. Г-н Лазаров е добре да се разходи вечер по ул. „Полк. Дрангов“, родителите ми живеят в този район и там вечер не се диша. Значи няма проблем с Предел махала и мръсния въздух, но има проблем с единственото предприятие в Благоевград, което работи на денонощен режим и което се проверява непрекъснато. Контролните органи от РИОСВ се чудят вече какво да напишат в протоколите, защото идват да гледат едно и също. Говори се, че имаме „чадър“, ако се има предвид, че едно предприятие е инвестирало в правилната инсталация, спазва законите, контролните органи редовно го проверяват и нямат основание да го спрат, тогава да, имаме „чадър“, защото работим правилно. Ако се намеква, че някой ни пази, искам да ви кажа, че в днешно време няма такъв инспектор, който да поеме тази отговорност! Обиден съм от публикациите вав Фейсбук, защото аз също живея в Благоевград и ще съм първият, който ще напусне този град със семейството си, ако нещо не е наред”, коментира Илиян Личев.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *