Бурни спорове в ОбС – Перник за съдбата на Профилакториума

Общинските съветници в Перник на извънредното заседание вчера спориха яростно за обявения от НАП търг за продажбата на Специализираната болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация, известна като Профилакториума, за дълг от 450 000 лева. Търгът бе спрян временно от приходната агенция след разразилия се в града скандал и намесата на народните представители от региона и здравния министър, а съветниците спориха кой е задържал информацията за търга, след като е бил обявен още на 14 ноември.

Управителят на здравното заведение д-р Венцислав Чунов обясни, че писмото от НАП е пристигнало на 29 ноември в пощата и той незабавно е уведомил зам. председателя на Общинския съвет Милан Миланов и кмета Вяра Церовска. Миланов обяснил, че имотът е публична общинска собственост и не може да бъде продаван.

Чунов категорично заяви, че сградата трябва да се спаси и търси съдействие от общината. „Всички случаи с инсулти, инфаркти и счупвания, ако идват при нас, ще си изплатим дълговете“, каза управителят. Той уточни и че най-напред сметките на болницата са запорирани от частен съдия-изпълнител за дългове към ВиК и ЧЕЗ и няма как да бъдат намалени разходите.

Съветникът д-р Незабравка Андреева скочи в защита на д-р Чунов, като каза, че той е ходил от лекар на лекар да пращат пациентите в Профилакториума. „Не го обвинявайте, че не си върши работата“, контрира обвиненията отляво д-р Андреева.

Съветниците от БСП Валентин Петков и Ралица Андреева попитаха защо като д-р Чунов е знаел за търга и е кореспондирал по телефона с НАП, не е сигнализирал принципала. Петър Първанов от АБВ пък попита колко пари е взела НАП, след като са й превеждани директно последните 3 месеца всички приходи, защо частният съдия-изпълнител е връщал пари на болницата и как дългът от 200 000 е нараснал до 400 000 лв. Той посъветва управителя да сключи споразумение с ЧЕЗ и ВиК за разсрочено плащане и така да се прескочи ЧСИ.

Профилакториумът дължи 30 000 лв. на водното дружество и 50 000 лв. за ток. Плаща и по 9000 лв. на частния съдебен изпълнител, който се явявал първостепенен взискател и нямало как да бъде прескочен.

„Дори и да няма ЧСИ, НАП прибира всички приходи от касата и няма да можем да плащаме за ток, вода и заплати“, обясни Чунов.

В крайна сметка съветниците единодушно гласуваха и задължиха Чунов да изготви план за погасяване на задълженията. Решението, което взеха, бе да бъде изготвен финансов план за погасяване на задълженията към НАП на Специализираната болница за продължително лечение, долекуване и рехабилитация в Перник. Борчовете обаче ще се разплащат само с постъпления от Здравната каса, и то в размер до 15 000 лв. месечно.

Спорове възникнаха и по втората точка от извънредното заседание, с която кметът Церовска иска разрешение от общинските съветници да изтегли безлихвен заем от 4 млн. лева, за да рефинансира стария, с който са изплатени задълженията към фирми. С поименно гласуване и подкрепата на съветниците от десния политически спектър и въздържали се от левия бе дадено разрешение за изтегляне на безлихвения кредит.

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *