Бутат паянтовия мост на Бистрица преди Картала, правят нов – широк и здрав

Паянтовото мостче над р. Бистрица преди ски курорта Картала, което до момента късаше нервите на скиорите заради невъзможността на него да се разминат две коли, ще бъде разширено от сегашните 4,5 метра до 6 метра, ще бъде увеличена и дължината му до 8,6 метра и ще стане доста надеждно пътно съоръжение.

Това са параметрите, посочени в инвестиционното намерение на община Благоевград, депозирано миналата седмица в РИОСВ и вече получило одобрението на екоинспекцията.

По конструктивни причини за връзка с пътя мостът ще остане издигнат на 4.2 м над дъното на реката, но плановете са значително да бъде укрепен, за да е безопасен.

В момента мостът е изграден от 2 реда кахони, с насипи с височина от 2,5 м върху тях, но всичко това ще бъде премахнато и на негово място ще се изгради стоманобетонов мост с масивни фундаменти, осигуряващи провеждането на високите води в реката.

Предвижда се монтажът на стоманобетоновите греди да се извърши с автокран, който ще бъде стабилизиран на пътното платно за гр. Благоевград, без да се засяга дървесна и храстова растителност извън обхвата на моста.

Бетоновите устой на новото съоръжение ще бъдат вкопани поне на 60 см в здрава скала.

Според РИОСВ имотът, който е в землището на с. Бистрица, не попада в граници на защитени територии и е граничещ с Национален парк „Рила“, което минимизира опасността от увреждане на флората и фауната по време на строителството. При това положение РИОСВ е категорична, че не е необходимо провеждане на процедура за оценка как строителната техника и впоследствие новият мост ще се отразят на околната среда.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *