HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Бъдещите първокласници препълниха класните стаи в Пиринско

Училища в област Благоевград предлагат редица занимания за бъдещи първокласници и настоящи ученици. Така по време на лятната ваканция децата имат възможност да спортуват, да рисуват, да четат, да се завляват и образоват.
Повече от 5 години благоевградското IV ОУ “Димчо Дебелянов” организира лятно училище за бъдещите си първокласници, които ще пристъпят училищния праг наесен. Заниманията се провеждат в периода 15 юни-14 юли и всеки работен ден до обяд децата се подготвят за 1 клас под контрола учителите.
“Лятното ни училище посещават средно по15 деца дневно. Те не учат директно, а под формата на игри. Например занимателна математика, светът около нас, посоките, коментират с колегите по различни теми, спортуват, рисуват картинки за развитие на финната моторика, която им е необходима за писането”, сподели старши учителят 1-4 клас Руска Ищалова. Тя и колежката й Таня Палаханска допълниха, че родителите с нетърпение чакали и се интересували от лятното училище Учителките бяха категорични, че от самите занимания действително има ефект, тъй като децата не само се опознават помежду си и с учителите, а се занимават с полезни неща и съответно преходът от детската градина към училище е по-плавен
“Лятното училище, което организираме, вече 10 години се радва на голям интерес. Сега още от първия ден, веднага след приема, на 26 юни се записаха общо 75 бъдещи първокласници, разделени в 3 паралелки. Заниманията започват в 8 часа, но децата нямат търпение и идват още в 7.20 часа. Тук те редуват часовете със занимания по интереси и междучасия, запознават се със сградата и свикват с учителите”, разказа директорът на VII СУ “Кузман Шапкарев” д-р Лилия Стоянова.
От 10 години и V СУ “Георги Измирлиев” всяко лято провежда лятно училище. Любопитното е, че заниманията не са само за бъдещи първолаци, а и за всички ученици от начален етап 1-4 клас. Ръководителят на благоевградското училище Мария Тричкова коментира, че още преди края на учебната година учителите изготвят лятна програма, която следват по график. За най-малките, идващи от детската градина, се грижат бъдещите им класни ръководители, а настоящите ученици заедно с класните и учителя от ПИГ /полуинтернатната група/ към всеки клас посещават различни забележителности, гледат образователни филми, спортуват. Така например второкласниците останали много впечатлени от посещението в печатницата и дълго време разказвали на родителите си за видяното там.
“Много съм доволна от лятното училище, което посещаваше не само синът ми, а и целият му клас. Няколко пъти бяха по алеята за Бачиново, организираха им пикници. На детето ми бе много интересно и посещението на къщата-музей на Георги Измирлиев. Така учениците допълниха знанията си за живота и делото на патрона на училището”, разказа майка на бъдещ второкласник.
В библиотеката децата се записаха за читатели и получиха годишни карти за детския отдел. Малчуганите разгледаха фонда на заемната на детския отдел, чуха беседа от библиотекар за правилата в отдела и си взеха книжки за дома. Бъдещите третокласници избраха да гледат филма “Лукчо” по известния роман на Джани Родари “Приключенията на Лукчо”, който ще изучават в трети клас.
Двуседмични занимания за учениците от от 1 до 4 клас организира и VI СУ “Иван Вазов”.
Завчера пък учениците от лятната подготвителна школа на петричкото III ОУ “Гоце Делчев” с педагогически състав Женя Иванова, Анелия Георгиева, Гергана Стоименова и Светозар Ангов участваха в “Научи се да караш и движиш безопасно”, организирано от Обединения детски комплекс в града. Учениците получиха дипломи и грамоти, връчени им от шефа на КАТ – Петрич Симеон Манчев. За усърдното си участие бъдещите първокласници бяха наградени и с по един сладолед.
Лятната подготвителна школа за най-малките /организирана на добра воля/ стартира в началото на месец юни и ще продължи до края на юли, като за всеки ден има осигурен дежурен екип от педагози.
На сайта на Министерството на образованието и науката в раздел “Ваканции” е качена информация за заниманията в област Благоевград през лятна ваканция 2017 г.
Наред с дейностите на общини, читалища, центрове са описани и тези, организирани от училища. Така например СУ “Св.св. Кирил и Методий” – Белица предлага занимания за деца на възраст 8-10 години по рисуване, пикници на открито, редене на пъзели, решаване на детски кръстословици, апликации.
ПМГ “Яне Сандански” – Гоце Делчев организира школа “Приятели на музиката” за 11-18-годишни ученици, школа по математика за 12-14-18 г., решаване на задачи за олимпиада по география /12-14 г./, подготвителен курс по английски език, различни спортни клубове, както и клуб “Фотиграф” и “Магията на словото”. До 31 юли I ОУ “Св.св. Кирил и Методий” – Гоце Делчев организира дидактически игри и занимания, четене на детска литература, разходки сред природата, спортни и подвижни игри, компютърно моделиране, занимателна математика за деца от 7 до 14 г.
Гоцеделчевското III ОУ “Братя Миладинови” организира математически, езикови, образователни игри, музикални и спортни дейности за 6- и 7-годишни През летните месеци ОУ “Св. Паисий Хилендарски” в с. Баничан провежда състезания за най-добър четец, изложба “Моето цвете”, народни танци, спортни игри и подготовка за първия учебен ден.
Петричките СУ “Антон Попов”, I ОУ “Кочо Мавродиев”, Професионалната гимназия по транспорт в Разлог, СУ “Св. Паисий Хилендарски” – с. Микрево, СУ “Св. св. Кирил и Методий” – Сатовча, училищата в Жижево, Фъргово, Осина, Годешево, Слащен, Якоруда също предлагат различни интересни занимания и дейности.
СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *