Българинът Димитър Маринов с роля във филма с най-много златни глобуси

Българска следа има в тазгодишното 76-о издание на “Златен глобус”, чиито награди бяха раздадени в неделя вечерта в Бевърли Хилс, Лос Анджелис.

Българинът Димитър Маринов играе второстепенна роля в “Зелената книга” – филма, който се оказа големият победител с 3 статуетки. Лентата е на продуцентската компания на Стивън Спилбърг “Амблин Ентертейнмънт” и разказва за живота на гениалния пианист Дон Шърли и неговото джаз-трио. Маринов е в ролята на руснака виолончелист Юрий Тахт. Българинът, който живее в САЩ от 1990 г., наистина свири, но на цигулка. Когато изчел всичко за героя си, установил, че има много общи черти с него, и го изиграл с лекота, разказва преди време пред “24 часа” Маринов. За да влезе убедително в ролята обаче, трябвало да се научи да свири на виолончело само за 5 дни.

Действието в “Зелената книга” се развива през 60-те години на миналия век, когато италиано-американският охранител Тони Лип е нает да вози и охранява Дон Шърли, известен афроамерикански джаз пианист, по време на турнето му в силно консервативния Американски юг. Там законите на Джим Кроу за принудително отделяне на определена група от населението все още се прилагат. Двамата трябва да използват пътеводител, наречен “Зелената книга на негъра пътешественик”, списван години наред от цветнокожия пощальон от Ню Йорк Виктор Грийн. Книгата представя местата, в които се приемат цветнокожи пътници. Наръчникът е известен като Библията на цветнокожия пътник.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *